Filtry stosowane w okapach pełnią dwie zasadnicze funkcje. Oczyszczają i filtrują powietrze oraz skraplają wodę i tłuszcze, co zabezpiecza okap przed kondensacją pary i nadmiernym zanieczyszczeniem.
Poza nielicznymi wyjątkami w dostępnych na rynku modelach okapów wyróżniamy dwa typy filtrów – filtr stały oraz filtr wymienny. Zwykle filtr stały jest filtrem metalowym, przystosowanym do pracy okapu w trybie wyciągu. Jeśli okap pracuje w trybie pochłaniacza, poza filtrem metalowym w okapie instaluje się filtr absorbujący (węglowy), który zatrzymuje przepływające wraz z powietrzem zanieczyszczenia.
Choć nazwa tego nie sugeruje, to oczywiście filtr stały można demontować i myć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Jego budowa jest bardzo prosta. Składa się on zwykle z metalowej ramki i gęstej siatki ze stali (niekiedy wykonany jest z aluminium). W bardziej wysublimowanych konstrukcjach filtr taki może składać się z profilowanych arkuszy metalowych z mikrootworami. W praktyce filtr metalowy nazywany jest często filtrem przeciwtłuszczowym lub tłuszczowym. Dzięki niemu zasysane powietrze oczyszcza się z drobin tłuszczu powstałych podczas gotowania i smażenia, a także z pary wodnej. Zastosowanie takich filtrów to bardzo komfortowe i niedrogie rozwiązanie. Nie trzeba ich bowiem wymieniać, są trwałe i łatwe w użyciu i przy okazji stanowią element wykończenia okapu. Choć mówimy o filtrze, to w praktyce zazwyczaj mamy zainstalowane dwa moduły (dwie kratki) tego typu filtrów, choć zdarzają się konstrukcje z trzema, a nawet czterema takimi filtrami. Jedynym wymogiem co do eksploatacji filtrów metalowych jest częstsze ich mycie i odpowiednia konserwacja (patrz dział: „Konserwacja i czyszczenie” ).
Jak sama nazwa wskazuje, takie filtry przeznaczone są do krótkotrwałego użytkowania (poza pewnymi wyjątkami o czym za chwilę) i wymiany. Nie są one stałym elementem obudowy okapu. Montuje się je zazwyczaj w sytuacji, kiedy okap pracuje w trybie pochłaniacza (choć nie jest to regułą). Zasada ich działania opiera się na absorpcji zanieczyszczeń, dlatego najczęściej spotykanymi filtrami wymiennymi są filtry węglowe. Zdarza się, że producenci filtrów wprowadzają na rynek filtry wykonane z akrylu, papieru, flizeliny i innych materiałów. Jakość, trwałość i skuteczność takich filtrów bywa różna, dlatego należy je na jednym egzemplarzu bardzo dokładnie sprawdzić. Warto wiedzieć, że nie ma lepszego materiału absorbującego zanieczyszczenia niż związki węgla i ich pochodne. Im go więcej i bardziej wyrafinowana jest jego forma (granulat, spiekane warstwy, stosowanie zeolitu) – tym lepiej. Aktywny węgiel zastosowany w filtrze wymiennym, nazywanym także filtrem węglowym, odpowiada za pochłanianie i neutralizację zapachów. Pewnym wysublimowanym odstępstwem od tej reguły są specjalne filtry odnawialne, które „hartuje” się w piekarniku. Tłuszcz w takim filtrze jest wypalany w wysokiej temperaturze, dzięki czemu może być on ponownie użyty. Warto dodać, że standardowo wraz z okapem dostarczane są zawsze filtry metalowe. Filtry wymienne (węglowe) bywają załączone jedynie przez kilku producentów, dlatego jeśli będą używane, należy sprawdzić i zanotować ich rodzaj oraz symbol.
Efektywność działania filtrów metalowych jest tym większa, im czystszy będzie filtr. Wobec tego należy je myć, w zależności od częstości używania okapu. Najlepiej zrobić to przy wykorzystaniu zmywarki, gdyż jest to najbardziej komfortowe rozwiązanie. Większość filtrów metalowych nadaje się do zmywania mechanicznego, ale zawsze należy to sprawdzić. Należy pamiętać również, że filtry (np. aluminiowe) mogą ulec lekkiemu przebarwieniu. Warto wiedzieć, że na rynku istnieje wąska grupa filtrów pochłaniających (w tym węglowych), które mogą być także myte (zwykle się je wyrzuca). Należy jednak stosować się bardzo dokładnie do rad i zaleceń producenta. Mycie ręczne filtra stałego należy rozpocząć od namoczenia go. Następnie przy pomocy wilgotnej ściereczki z neutralnym detergentem na bazie mydła trzeba wyczyścić powierzchnię. Warto również zwrócić uwagę na mocowanie filtra, które również wymaga wyczyszczenia. Filtry należy myć często. Zwiększa to znacznie efektywność oczyszczania powietrza. Osoby, które codziennie gotują wiele godzin, powinny myć go raz na kilka tygodni (5– 7). Producenci sugerują czyszczenie filtra co dwa miesiące.
© 2024 InfoMarket