Zadaniem okapów jest oczyszczanie powietrza. Jednak, aby było ono efektywne i efektowne, a okap lśnił nowością jeszcze przez długi czas, należy go systematycznie czyścić i konserwować.
Przekonanie, że nie trzeba czyścić okapu jest złudne, ponieważ szczególnie w pomieszczeniu cząsteczki tłuszczów i oparów osiadają nie tylko na filtrach, ale również na panelu sterowania oraz obudowie okapu. Dodatkowo odciski palców powstające w czasie użytkowania okapu same się nie usuną.
Na rynku dostępnych jest wiele specyfików przeznaczonych do różnego rodzaju powierzchni. Dlatego też do mycia okapu można stosować środki powierzchniowo czynne (między innymi do stali nierdzewnej, a także do delikatnego tworzywa sztucznego) i preparaty na bazie alkoholi (do szkła). Nie można jednak stosować środków nieprzeznaczonych do danego typu powierzchni. Na przykład żrący środek do mycia zlewozmywaków (często z dodatkiem podchlorynu sodowego lub innych chlorków) może odbarwić powierzchnię stali, natomiast alkoholowe środki czyszczące mogą zniszczyć lakierowane powierzchnie obudowy urządzenia. Ponadto należy unikać szorstkich gąbek i druciaków. Można również użyć zwykłego środka na bazie mydła z dodatkiem wody, np. płynu uniwersalnego (do naczyń).
Nie należy:
Zaleca się natomiast:
Zdecydowanie czyszczenie inoksu ułatwiają środki czyszczące do powierzchni metalowych w sprayu, zawierają one bowiem olej silikonowy. Spraye wprawdzie usuwają stare ślady palców, jednak nie zapobiegną tworzeniu się nowych. Ich efekt jest trwały od kilku dni do kilku tygodni. Olej silikonowy można następnie całkowicie zmyć wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Pasty do polerowania tworzą mikroskopijną, ale bardzo odporną woskową warstwę, która sprawia, że powierzchnie metalowe stają się szczególnie łatwe w czyszczeniu. Taka woskowa warstwa ochronna jest odporna na działanie detergentów i może utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy. Jeśli trzeba, usuwa się ją środkami na bazie alkoholu.
© 2024 InfoMarket