CHŁODZIĆ I ZAMROZIĆ... SZYBKO, ZDROWO I DOBRZE W ZBLIŻENIU

CHŁODZIĆ I ZAMROZIĆ... SZYBKO, ZDROWO I DOBRZE

Chłodzenie zrewolucjonizowało świat, choć wynalazcom chłodziarek nie wróżono w ich epoce świetlanej przyszłości. Dziś niemal w każdym gospodarstwie domowym jest tego typu urządzenie. Co więcej, po wielu latach rozwoju udało się je na tyle zmodyfikować i poprawić technicznie, że nie tylko znakomicie utrzymują świeżość produktów spożywczych, ale i potrafią przedłużyć ich trwałość o wiele dni, a nawet tygodni.

Przechowywanie produktów w ultranowoczesnej chłodziarce czy chłodziarkozamrażarce jest o tyle lepsze, im dłużej zachowują one swą świeżość i zdrowy wygląd. Zazwyczaj to właśnie ta cecha skłania użytkownika do kupna jak najlepszego modelu chłodziarki, chłodziarkozamrażarki czy zamrażarki. I słusznie. Obok chłodzenia czy zamrażania warto przyjrzeć się innym czynnikom wpływającym na skuteczne przechowywanie żywności. To ważne, bowiem na proces ten wpływ ma wiele czynników. Nie tylko temperatura.
 
Fot. Gaggenau
 
Ważne w chłodzeniu
Na sprawne i efektywne chłodzenie i przechowywanie produktów wpływ mają trzy zasadnicze czynniki. Zaliczymy do nich:
  • odpowiednią temperaturę;
  • określoną wilgotność;
  • obieg powietrza.
W zależności od rodzaju komór, a także przechowywanej żywności parametry mogą być i są różne. Podstawowym rozwiązaniem są lodówki z obiegiem statycznym. Rozwiązanie to opiera się w całości na podstawowych zasadach fizyki. Ponieważ ciepłe powietrze jest rzadsze, to unosi się, w związku z czym na górnych półkach w chłodziarce statycznej temperatura jest wyższa niż na dolnych. Z tego względu niezbędne jest odpowiednie rozmieszczenie różnego rodzaju produktów.
 
Fot. Siemens

 

CHŁODZIĆ I ZAMROZIĆ... SZYBKO, ZDROWO I DOBRZE W ZBLIŻENIU

Chłodzenie zrewolucjonizowało świat, choć wynalazcom chłodziarek nie wróżono w ich epoce świetlanej przyszłości. Dziś niemal w każdym gospodarstwie domowym jest tego typu urządzenie. Co więcej, po wielu latach rozwoju udało się je na tyle zmodyfikować i poprawić technicznie, że nie tylko znakomicie utrzymują świeżość produktów spożywczych, ale i potrafią przedłużyć ich trwałość o wiele dni, a nawet tygodni.

Oczywiście, osiągnięcie równomiernej temperatury w całym wnętrzu lodówki jest jak najbardziej możliwe. Dzieje się tak w modelach z obiegiem dynamicznym (nie mylić z NoFrost). Dzięki nawiewowi zimne powietrze jest równomiernie rozprowadzane po całym wnętrzu i mieszane z ciepłym. Dzięki temu w mniejszym stopniu trzeba zwracać uwagę na to, gdzie przechowujemy konkretne produkty. Rozwiązanie to również szybciej wyrównuje temperaturę, np. po otwarciu drzwi, co przyczynia się do oszczędności energii i zabezpiecza żywność przed niekorzystnym wzrostem temperatury.
 
Drugim ważnym determinantem efektywnego chłodzenia jest zachowanie optymalnego poziomu wilgoci. Może odbywać się to naturalnie, ale może być także regulowane (zwykle w lepszych modelach) przez użytkownika. Aspekt ten jest o tyle ważny, że wilgoć ma różny wpływ na różnego typu produkty. U części produktów może przyspieszyć ich dojrzewanie, podczas gdy w wypadku innych – wprost przeciwnie. Dlatego też producenci w lodówkach tworzą specjalne komory lub strefy przechowywania, w których poziom wilgotności jest optymalnie dopasowany (więcej o rozwiązaniach czytaj w dalszej części artykułu). I to właśnie z tego powodu na rynku pojawiły się tzw. komory piwniczne z określoną temperaturą i wilgotnością. Pionierskim rozwiązaniem i światową innowacją był stale udoskonalany system BioFresh marki Liebherr.
 
Fot. Gorenje
 
No Frost rewolucjonizuje świat
Kolejnym ważnym krokiem było opracowanie funkcji No Frost. Bez wątpienia stanowiła ona duży przełom w rozwoju domowego chłodnictwa, zwłaszcza jeśli pod uwagę weźmiemy komfort obsługi urządzeń. Jednym z największych problemów w chłodziarkach i zamrażarkach było osadzanie się szronu i tworzenie grubych warstw lodu. Urządzenie w takim stanie pracuje mniej efektywnie oraz pobiera więcej energii. Duże znaczenie mają także względy higieniczne. Problemy te rozwiązała właśnie funkcja No Frost. Obecnie jest ona dostępna w większości modeli lodówek. Polega na zapewnieniu we wnętrzu lodówki stałego ewakuacyjnego obiegu powietrza. W ten sposób lodówka pozbywa się wilgotności, która jest odparowana poza komorę chłodzenia lub zamrażania. Ponieważ powietrze jest suche, nie ma możliwości, aby gromadził się lód. Oprócz tego dzięki mniejszej wilgotności produkty dłużej zachowują świeżość, a te przechowywane w zamrażarce nie przymarzają do siebie ani do półek. Produkty takie jak mięso owoce, warzywa czy ryby należy jednak przechowywać w opakowaniach lub specjalnych strefach, ponieważ No Frost może „wyciągać” z nich wilgoć i powodować wysychanie.
Fot. Miele

 

CHŁODZIĆ I ZAMROZIĆ... SZYBKO, ZDROWO I DOBRZE W ZBLIŻENIU

Chłodzenie zrewolucjonizowało świat, choć wynalazcom chłodziarek nie wróżono w ich epoce świetlanej przyszłości. Dziś niemal w każdym gospodarstwie domowym jest tego typu urządzenie. Co więcej, po wielu latach rozwoju udało się je na tyle zmodyfikować i poprawić technicznie, że nie tylko znakomicie utrzymują świeżość produktów spożywczych, ale i potrafią przedłużyć ich trwałość o wiele dni, a nawet tygodni.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, systemu No Frost nie należy mylić z automatycznym odszranianiem. Ta druga funkcja występuje w modelach z obiegiem statycznym. W określonych odstępach czasu część chłodnicza lodówki odszrania się (zwykle za pomocą podgrzewanej tylnej ścianki), a powstająca przy tym wilgoć jest usuwana na zewnątrz chłodziarki i tam wyparowuje. Urządzenia z tym systemem wymagają okresowego ręcznego rozmrażania – w odstępach od kilku miesięcy do pół roku.
 
Standard jeszcze wyższy
Trzecim, niezwykle ważnym determinantem skutecznego przechowywania produktów jest wprowadzenie powietrza w ruch. Obiegowy system (popularnie nazywany Multi Flow) pozwala nie tylko wyrównać temperaturę, ale i dotrzeć zimnemu powietrzu wszędzie tam, gdzie nie było to możliwe w starszej generacji lodówek. System działa na zasadzie sztucznego, wymuszonego nawiewu. Zwykle w górnej części lodówki montuje się na ścianie wentylator lub złożony system wentylacyjny oparty na wielu powietrznych kanałach. Najczęściej ujścia otworów umieszczone są pomiędzy półkami, co zapewnia szybkie dostanie się powietrza do każdego zakamarka lodówki. Warto wiedzieć, że system nawiewu daje nie tylko równomierne rezultaty chłodzenia, ale i pozwala osiągnąć stabilny i optymalny poziom wilgoci, który wpływa pozytywnie na owoce, zioła czy warzywa. Rezultatem sztucznego obiegu powietrza jest niewątpliwe przedłużenie świeżości produktów.
 
Fot. Franke
 
W zależności od modelu i producenta systemy nazywane są w różny sposób (np. MultiAirflow marki Bosch, AirFlow marki Franke, FreshFrostFree marki Electrolux, MultiAir Flow – AEG czy Fresh Control marki Whirlpool).
 
BioFresh marki Liebherr – od tego wszystko się zaczęło
Odpowiednie przechowywanie owoców, warzyw oraz mięsa, ryb czy skorupiaków zawsze było problemem, ponieważ produkty te są bardzo wrażliwe na zmianę temperatury oraz niestabilną wilgotność. To właśnie dlatego w 1996 r. niemiecki potentat na rynku urządzeń chłodniczych, firma Liebherr, opatentował rozwiązanie o nazwie BioFresh, które stale rozwija i modyfikuje, a które stało się niemal wzorcem dla wielu innych producentów. Idea systemu BioFresh, stosowanego zarówno w urządzeniach wolnostojących, jak i do zabudowy, polega na utrzymaniu temperatury nieco powyżej 0 °C oraz możliwości regulacji wilgotności w zależności od wymagań produktu. To zapewnia idealne warunki przechowywania produktów wrażliwych. O tym, jak trudna to sztuka (utrzymać na stałym, równym poziomie temperaturę i wilgotność), niech świadczy fakt, że przez wiele lat konkurentom nie udało się dogonić w tych parametrach Liebherra. Oddając marce ważne miejsce w rozwoju chłodnictwa, warto dodać, że system BioFresh wykorzystuje wiele opatentowanych rozwiązań konstrukcyjnych – np. szuflady typu DrySafe oraz HydroSafe. Korzystanie z systemu BioFresh daje wymierne rezultaty, np. maliny możemy przechowywać o 2 dni dłużej, a jabłka i marchew nawet o 30 dni, a więc miesiąc! O utrzymanie odpowiednich warunków dbają specjalne czujniki.
 
Fot. Miele

 

CHŁODZIĆ I ZAMROZIĆ... SZYBKO, ZDROWO I DOBRZE W ZBLIŻENIU

Chłodzenie zrewolucjonizowało świat, choć wynalazcom chłodziarek nie wróżono w ich epoce świetlanej przyszłości. Dziś niemal w każdym gospodarstwie domowym jest tego typu urządzenie. Co więcej, po wielu latach rozwoju udało się je na tyle zmodyfikować i poprawić technicznie, że nie tylko znakomicie utrzymują świeżość produktów spożywczych, ale i potrafią przedłużyć ich trwałość o wiele dni, a nawet tygodni.

 
Funkcje na miarę XXI wieku
W nowoczesnym sprzęcie chłodniczym stosuje się wiele bardzo praktycznych w swym zastosowaniu funkcji i rozwiązań. Zalicza się do nich wszelkie opcje szybkiego chłodzenia i mrożenia, filtracji i pochłaniaczy zapachu, szuflady z obniżoną temperaturą, a także tryby wakacyjne (lub stand-by). Poniżej przegląd najciekawszych funkcji dostępnych na polskim rynku.
  • BioFresh. Liebherr – rozwiązanie wykorzystane przez profesjonalistę w dziedzinie chłodnictwa. Jak wspomnieliśmy wcześniej, zrewolucjonizowało ono chłodniczy świat. System złożony jest dodatkowo z kilku innych pionierskich funkcji. Szuflada BioFresh zapewni aromat oraz apetyczny wygląd produktów, a także przedłuży termin spożycia ryb i mięsa. BioFresh Plus z kolei, dzięki osobnej elektronice danego obszaru, pozwala ustawić temperaturę z dokładnością do 1 °C. Zakres temperatury to od –2 do +6 °C.
  • Convert Active. Gorejne – to pionierska funkcja, która daje możliwość szybkiej i łatwiej zamiany funkcjonalności zamrażarki na lodówkę. Gorenje, jako innowator wielu praktycznych funkcji zastosował przestrzeń zamrażalnika, jako dodatkowy obszar chłodziarki. Idealne rozwiązanie na większe przyjęcie. 
  • Filtr AirFresh. Bosch – niemiecki producent zastosował aktywny system filtracji, który ogranicza nieprzyjemne zapachy powstałe w lodówce. W wentylatorze chłodziarkozamrażarki zainstalowano filtr, który nie tylko pochłania nieprzyjemne zapachy, ale także zwalcza niebezpieczne bakterie.
  • ConvertActive. Gorenje – to możliwość szybkiej zamiany obszaru mrożącego na chłodzący. Funkcja przydatna zwłaszcza podczas dużego przyjęcia, kiedy użytkownik potrzebuje wykorzystać przestrzeń zamrażalnika, jako dodatkową lodówkę.
  • Funkcja Coolmatic i Frostmatic. AEG – to rozwiązania, które szybko zwiększą moc chłodzenia i mrożenia, aby świeżo włożone produkty, zarówno do części chłodzącej, jak i mrożącej, były optymalnie schłodzone i rozłożone (tak, aby nie przekazywały ciepła innym produktom).
  • Active Dual Cooling System. Beko – polega na zastosowaniu niezależnych parowników i wentylatorów w jednym urządzeniu. Pozwala to zapewnić idealne warunki przechowywania, a także ustawienia optymalnych temperatur i poziomów wilgotności zarówno w części chłodzącej, jak i mrożącej.
  • Pojemnik Vitcontrol. Amica – to z kolei propozycja przedłużenia świeżości produktów nietrwałych (takich jak sery, wędliny, mięso czy ryby) naszego rodzimego producenta. W pojemniku zastosowano niższą temperaturę, sprzyjającą przedłużeniu świeżości tych produktów.
 
Fot. Bosch
 
  • Pojemnik FreshProtect Box. Bosch – równie efektywnym rozwiązaniem jest zastosowanie trzech ustawień temperatury w pojemniku, aby w odpowiednich warunkach przechowywać owoce, warzywa czy nabiał i ryby.
  • TwinTech. AEG – to specjalna technika chłodzenia, która zapewnia różne warunki przechowywania zarówno w chłodziarce, jak i zamrażarce. W części mrożącej produkty nie będą przesuszone, a w mrożącej unikamy oszronienia.
  • Komora Zero. Beko – to praktyczna propozycja tureckiego producenta, który zastosował w komorze temperaturę oscylującą na poziomie 0 °C. 
  • TasteGuard. AEG – powietrze będzie czyste i świeże dzięki opatentowanemu filtrowi usuwającemu przykre zapachy w lodówce.
  • Action Cool, Action Freeze. Electrolux – te dwa rozwiązania usprawniają chłodzenie oraz mrożenie w lodówce. Action Cool szybko uzyska pożądaną temperaturę chłodzenia, a Action Freeze szybko zamrozi produkty.
  • MasterFresh. Miele – to szuflada z regulowaną wilgotnością, która dodatkowo została podzielona przegrodami. MasterFresh zachowuje optymalne warunki przechowywania, w tym poziom wilgotności oraz temperaturę bliską 0 °C.
  • CrispZone. Gorenje – słoweński producent stosuje w swoich modelach szufladę z funkcją regulowania wilgotności HumidityControl. Szuflada o pojemności 36 l pozwoli przechowywać dużą ilość produktów. 
  • Chef Zone. Samsung – najnowsze rozwiązanie koreańskiego producenta zostało skonsultowane z najbardziej wymagającymi szefami kuchni. Szuflada Chef Zone zachowuje odpowiednią temperaturę zarówno dla mięsa, jak i ryb.
  • Komora Bio. Teka – to komora, dzięki której użytkownik może przechowywać produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia. Dzięki osobnej regulacji można ustawić temperaturę od 0 do 3 °C.
  • PerfectFresh Pro. Miele – to technika długoterminowego przechowywania produktów dzięki kontrolowanej temperaturze i wilgotności powietrza.
  • crisperBox. Siemens – niemiecki producent zastosował szufladę gwarantującą optymalne warunki dla każdego produktu. Warzywa zachowają swe właściwości i kolor znacznie dłużej.
  • Fresh Holder. Franke – to pojemnik do przechowywania warzyw czy owoców. Temperatura oscylująca na poziomie 0 °C pozwala przedłużyć świeżość tych produktów. 

 

CHŁODZIĆ I ZAMROZIĆ... SZYBKO, ZDROWO I DOBRZE W ZBLIŻENIU

Chłodzenie zrewolucjonizowało świat, choć wynalazcom chłodziarek nie wróżono w ich epoce świetlanej przyszłości. Dziś niemal w każdym gospodarstwie domowym jest tego typu urządzenie. Co więcej, po wielu latach rozwoju udało się je na tyle zmodyfikować i poprawić technicznie, że nie tylko znakomicie utrzymują świeżość produktów spożywczych, ale i potrafią przedłużyć ich trwałość o wiele dni, a nawet tygodni.

Fot. Liebherr

 
Pamiętaj: Przy wyborze efektywnego system chłodzenia warto zwrócić uwagę również na takie parametry jak zdolność zamrażania (kg/24 h), a także zdolność przechowywania produktów w czasie awarii. 
 
  • AdaptTech. Gorenje – urządzenie dzięki sensorom mierzy i analizuje częstość otwierania drzwi, a następnie dostosowuje działanie lodówki tak, aby w odpowiednim czasie zachować stałą temperaturę we wnętrzu.
  • Anti-Bacteria System. Amica – to rozwiązanie sprzyja zachowaniu czystości i świeżości w komorze chłodziarki. Specjalna powłoka antybakteryjna chroni wszystkie produkty m.in. przed pleśnią, bakteriami czy mikroorganizmami.
  • IonAir. Gorenje – wykorzystuje technikę jonizacji. Dzięki jonom ujemnym powietrze staje się świeże i oczyszczone. Mikroklimat zawiera również dużą ilość ozonu, który skutecznie radzi sobie z bakteriami, pleśnią i nieprzyjemnymi zapachami.
  • Plasmacluster. Sharp – dzięki technice plazmowej i metodzie jonizacji usuwa skutecznie szkodliwe dla zdrowia człowieka bakterie i grzyby. Dodatkowo pomaga oczyścić powietrze z nieprzyjemnych zapachów i szkodliwych zawiesin.
 
Komfortowe przechowywanie
Równie istotne dla przechowania produktów jest ich komfortowe układanie czy wyjmowanie. Do tego celu producenci zaproponowali wiele systemów układania, półek, balkoników, czy chociażby zastosowanie dozowników do wody czy lodu. 
 
Fot. Amica
 
Im większa lodówka, tym więcej zmieści się w niej produktów. Zwiększa się również w takich modelach miejsce na dodatkowe półki i systemy ich regulacji. To szczególne praktyczne, aby zapewnić domownikom elastyczny sposób przechowywania poszczególnych produktów. Pojawiają się pojemniki z prowadnicami, a także systemy typu slider. Do praktycznych i komfortowych rozwiązań można zaliczyć:
  • SimpleSlide. Gorenje – to system przesuwanych półek, które w komfortowy sposób można dostosować do wysokości produktów. Dzięki regulacji w górę i w dół użytkownik może idealnie spersonalizować wnętrze urządzenia. Ponadto pojedyncza półka SimpleSlide wytrzymuje obciążenie nawet 5 kg.
  • EasyInstall. Miele – to z kolei propozycja systemu montażowego, który pozwoli łatwo i szybko zamontować urządzenie w niszy za pomocą szyn montowanych w podłożu, a także frontów meblowych za pomocą ram montażowych.
  • SpaceMax. Samsung – w najnowszych urządzeniach z linii Chef Collection zastosowano wyjątkowo cienkie ściany lodówki, zwiększając tym samym powierzchnię przechowywania w środku urządzenia.
  • Easy Lift. Amica – producent zastosował ciekawy system wygodnej regulacji półek. Pozwala on dostosować wysokość m.in. do przechowywania dużych pojemników i butelek. 

 

CHŁODZIĆ I ZAMROZIĆ... SZYBKO, ZDROWO I DOBRZE W ZBLIŻENIU

Chłodzenie zrewolucjonizowało świat, choć wynalazcom chłodziarek nie wróżono w ich epoce świetlanej przyszłości. Dziś niemal w każdym gospodarstwie domowym jest tego typu urządzenie. Co więcej, po wielu latach rozwoju udało się je na tyle zmodyfikować i poprawić technicznie, że nie tylko znakomicie utrzymują świeżość produktów spożywczych, ale i potrafią przedłużyć ich trwałość o wiele dni, a nawet tygodni.

Fot. Electrolux

  • EasyLift Shelf. Bosch – niemiecki producent również proponuje podobne rozwiązanie. Dzięki temu systemowi łatwiej jest użytkownikowi dostosować wysokość półki w celu optymalnego wykorzystania miejsca w chłodziarce. 
  • Strefa Multi Plus. Franke – to specjalny pojemnik na drzwiach lodówki do przechowywania m.in. leków czy kosmetyków.
  • VarioBord. Miele – producent zastosował w swoich produktach innowacyjny i jedyny taki na rynku system wygodnego gospodarowania miejscem we wnętrzu chłodziarki. Zastosowane balkoniki można m.in. położyć prosto na stole. 
  • SpaceBox. Gorenje – szuflada XXL w części mrożącej może osiągnąć pojemność 30 l, co pozwala mieć komfortowy dostęp do dużej ilości zamrożonych produktów. 
  • EasyStore. Zanussi – jest jednym z wielofunkcyjnych pojemników, w których można włożyć małe i delikatne produkty, m.in. ser.
  • FullAccess. Miele – to system wygodnego wysuwu szuflad w chłodziarkach z linii MasterCool, który zwiększa komfort obsługi.

Fot. Gaggenau

Oprócz tego stosuje się klasyczne półki druciane, metalowe lub szklane, często dzielone lub zginane. Stosuje się także silikonowe separatory lub stabilizatory, które dzielą i podtrzymują np. słoiki czy butelki. Ponadto spotkać można druciane półki na butelki, które nie tylko w praktyczny sposób pozwalają leżakować butelce trunku, ale również minimalizują zajęte miejsce, dzięki czemu można swobodnie chłodzić napoje lub puszki. Z biegiem czasu zmieniają się także balkoniki. Standardowe półki umieszczone w specjalnym miejscu pozwalały przechowywać różne sery, sosy, a także otwarte butelki czy słoiki z dżemami. Dziś balkoniki mają wygodne zamknięcia, stabilizatory i systemy chroniące przed wylaniem czy wypadnięciem produktu. Są często dzielone, przez co tworzą balkonik typu 2 w 1. Nadal stosuje się standardowe pojemniki lub podstawki na jajka. 

Fot. AEG

 

CHŁODZIĆ I ZAMROZIĆ... SZYBKO, ZDROWO I DOBRZE W ZBLIŻENIU

Chłodzenie zrewolucjonizowało świat, choć wynalazcom chłodziarek nie wróżono w ich epoce świetlanej przyszłości. Dziś niemal w każdym gospodarstwie domowym jest tego typu urządzenie. Co więcej, po wielu latach rozwoju udało się je na tyle zmodyfikować i poprawić technicznie, że nie tylko znakomicie utrzymują świeżość produktów spożywczych, ale i potrafią przedłużyć ich trwałość o wiele dni, a nawet tygodni.

Lód w nowoczesnej formie
W części mrożącej producenci stosują szuflady szybkomrożące czy specjalne tacki na mrożonki. Oprócz tego występują systemy wytwarzania lodu typu twist-off, które szybko zamrożą lód i za pomocą przekręcenia mechanizmu kostki wpadną do pojemnika. Nadal spotyka się specjalne pojemniki na lód, które należy zalać i włożyć do zamrażarki. Oprócz manualnych systemów wytwarzania lodu stosuje się innowacyjny, komfortowy i mimo wszystko uważany nadal za bardzo nowoczesny – elektroniczny dyspenser do wody i lodu. Może mieć on stałe, hydrauliczne przyłącze do wody, co eliminuje potrzebę ciągłego dolewania wody do lodówki. Z drugiej jednak strony nadal popularne są te nieautomatyczne, które należy raz na jakiś czas uzupełniać. Poniżej przykłady i możliwości techniczne najnowszych dyspenserów. 
 
Fot. Samsung
  • Kostkarka Clear View. Samsung – to rozwiązanie idealnie wpisuje się w portfolio koreańskiego producenta. Umieszczona jest w drzwiach zamrażarki w modelach side by side i ma pojemność 2 kg, co pozwala wytworzyć odpowiednią ilość lodu. Przezroczysty zbiornik z kolei pozwoli dostrzec, ile jeszcze kostek pozostało.
  • HomeBar. Bosch – wbudowany w lodówkę minibar pozwala w sposób wygodny chłodzić napoje i alkohole. To również ułatwia dostęp do napojów i chroni przed dużym poborem energii elektrycznej, który wystąpiłby przy standardowym otwieraniu drzwi.
  • Mini Bar. Beko – specjalna klapka zasłania chłodzone butelki. Wystarczy nacisnąć na odpowiedni obszar, by mieć dostęp do półki z napojami. Ową klapkę, można również wykorzystać jako blat do serwowania drinków.
  • Ice-Water. Miele – producent zastosował automatyczny podajnik serwujący schłodzoną wodę, kostki lodu lub skruszony lód. Użytkownik wszystko to wybierze z elektronicznego panelu sterowania. 
  • Home Bar. Electrolux – ten producent także oferuje luksus w nowoczesnej formie. Stosuje on minibarek, w którym schładzać można napoje. 
Magda Strzykalska, Gabriel Niewiński
 
Cały artykuł znajdziecie Państwo w majowym numerze InfoMarketu.

 

2015-04-23
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket