Wiele modeli z dolnych zamrażalnikiem to kolorowe lodówki utrzymane w stylistyce nawiązującej do lat 50. i 60. XX w. Retro nie musi wcale oznaczać ograniczonej funkcjonalności. Sprzęt, mimo charakterystycznego wyglądu, może oferować innowacyjne rozwiązania techniczne i funkcje znane z najnowocześniejszych oferowanych obecnie urządzeń. Sprzęty utrzymane w stylu retro pozwalają stworzyć projekt bazujący na stylizowanych na retro piekarnikach, płytach, okapach i kuchenkach mikrofalowych, a także wolnostojących chłodziarkozamrażarkach. Ważną rolę odgrywają tutaj miękkie linie i kształt samego sprzętu, wycięcia drzwi i dekoracje na uchwytach stylizowane na stare złoto, srebro lub miedź. Nie mniej ważną rolę odgrywa również kolor, który to właśnie w modelach w stylistyce retro jest najczęściej spotykanym wyróżnikiem. Stosowane są często kolory takie jak czerwony, zielony, niebieski, granatowy, złoty, a nawet żółty czy różowy.
SHARP SJ-BA05DTXBF-EU; SAMSUNG Bespoke RB34C7B5CAP; RAVANSON LKK-250RB
Akcent w kuchni w postaci kolorowej lodówki będzie dobrym zabiegiem, gdy przestrzeń utrzymana jest w stonowanej kolorystyce. Nie chodzi tylko o kolory ścian, ale również frontów zabudowy kuchennej i pozostałych sprzętów, a także dodatków, takich jak firany, zasłony, obrusy i drobne akcesoria. Dotyczy to zarówno kuchni zamkniętych, jak i takich, które są otwarte na inne pomieszczenia lub tworzą z nimi spójną wzorniczo całość. Przestrzenie w stylu skandynawskim cechuje ascetyczna prostota, która jest połączeniem jasnych kolorów – zazwyczaj bieli i szarości oraz rozmaitych odcieni pasteli, ale też z subtelnymi dodatkami w kolorze czerni, jasnego drewna oraz czerwonej, naturalnej cegły. Ciekawym dodatkiem kolorystycznym będzie kolorowa lodówka z praktycznym, dolnym zamrażalnikiem, wkomponowana również w styl nowoczesny, cechujący się prostymi formami i jednolitością. Warto tu zaznaczyć, że przestrzeń kuchenna ma służyć przede wszystkim domownikom. Zastosowanie zbyt wielu kolorów na niewielkiej, zamkniętej powierzchni może powodować chaos, niemniej jeśli to odpowiada użytkownikom, nie ma żadnego uzasadnionego powodu, aby w ten sposób jej nie wykończyć. Kolorowy akcent w postaci dużej chłodziarkozamrażarki czy też kilka drobnych akcentów, jak ekspres do kawy, czajnik elektryczny lub kuchenne akcesoria, będą wyglądały ciekawie w przestrzeni utrzymanej w stonowanej kolorystyce.
Do mycia komory chłodzenia zaleca się użyć ciepłej wodę z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła. Można stosować płyn do mycia naczyń, jednak nie zaleca się stosowania środków czyszczących, które zawierają drobiny piasku ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka w koncentracie nie są również zalecanymi środkami, ponieważ mogą zniszczyć delikatną strukturę wnętrza lodówki. Przede wszystkim warto stosować specjalistyczne środki do mycia lodówek, sprzedawane w autoryzowanych serwisach producentów. W ich składzie oprócz sprawdzonych substancji powierzchniowoczynnych są także takie, które absorbują nieprzyjemne zapachy lub minimalizują powstawanie odcisków palców. Wszystkie półki oraz balkoniki warto wyciągnąć, ponieważ pomiędzy szynami (prowadnicami) gromadzi się również brud. Pragmatycy mogą wykorzystać wannę lub kabinę prysznicową do mycia wszystkich zdemontowanych systemów półek i balkoników. Wanna może być również praktycznym rozwiązaniem do sterylnego wyparzenia półek, jeśli wcześniej były na niej pleśń czy grzyby. W urządzeniach z automatycznym odszranianiem warto zadbać także o otwór odpływowy, którym skroplona woda spływa ze ścianek urządzenia. Jego regularne czyszczenie zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.
Wnętrze zamrażarki, tak samo jak wnętrze lodówki, powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Użytkownik powinien bezwzględnie wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej. Po opróżnieniu urządzenia schłodzone lub zamrożone produkty należy włożyć do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę.
Mycie zamrażarki rozpocznijmy od ustalenia, jaką lodówkę chcemy czyścić. Jeśli jest to tradycyjne urządzenie statyczne, należy podłożyć miskę i pozbyć się zbędnego lodu na ściankach i szufladach zamrażarki. Nie stosujmy ostrego noża do usuwania resztek lodu, aby nie zniszczyć powierzchni. Nie stosujmy także gorącej wody, która szybko rozmrozi urządzenie. Po usunięciu lodu i szronu należy umyć całą komorę zamrażarki delikatną ściereczką nasączoną ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Urządzenia z systemem No Frost lub automatycznym rozmrażaniem nie wymagają ręcznego rozmrażania. Po umyciu należy również wywietrzyć komorę.
Często stosowany jest również antybakteryjny system filtracji. Filtr ze specjalnym środkiem bakteriobójczym filtruje 100 proc. powietrza, eliminując szkodliwe zanieczyszczenia powodujące brzydki zapach i psucie się żywności. Tego typu systemy nie wymagają specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Niektórzy producenci poszli o krok dalej i wykorzystali srebro nie tylko w powłoce, ale na bazie jego bakteriobójczych właściwości stworzyli system zapewniający higienę we wnętrzu lodówki. Nie od dziś wiadomo, że srebro jest niezwykle cennym metalem ze względu na sterylizujące właściwości. Nanotechnologia wykorzystuje jony srebra do eliminacji bakterii, dzięki czemu wnętrze lodówki jest zawsze czyste i pachnące. Dodatkowo żywność przechowywana w lodówce pozostaje dłużej zdatna do spożycia, a z wnętrza urządzenia nie wydobywa się nieprzyjemny zapach. Dzieje się tak, ponieważ cząstki jonów srebra wchodzą w reakcję z cząstkami zapachów, które w ten sposób są rozkładane, a nieprzyjemny zapach znika. Ponadto cząsteczki srebra hamują proces namnażania się bakterii, a krążąc razem z powietrzem, sprawiają, że żywność może być przechowywana dłużej.
Lodówka to urządzenie, które pracuje nieustannie. W rezultacie jest jednym ze sprzętów, które w gospodarstwie domowym zużywają najwięcej energii. Szczególnie w wypadku tych sprzętów, warto zwracać uwagę na zużycie energii, podawane na etykiecie efektywności energetycznej. Producenci prześcigają się w oferowaniu modeli w najwyższych klasach efektywności energetycznej oraz rozwiązań, które tę energię oszczędzają. Przykładem może być tryb wakacyjny. Jak wskazuje sama nazwa, rozwiązanie to przydaje się podczas wyjazdów, kiedy przez dłuższy czas nie ma nas w domu, a chłodziarka nie jest używana. Rozwiązanie przydatne jest również wtedy, kiedy w pojemnej lodówce jest bardzo mało produktów, a my nie chcemy urządzenia całkowicie wyłączać. Dzięki niemu możliwe jest zaoszczędzenie energii i przy okazji zredukowanie powstawania brzydkich zapachów. Wynika to z faktu, że utrzymywana temperatura w zamrażarce jest standardowa, w końcu produkty są w niej przechowywane długoterminowo. Zwiększa się za to temperatura we wnętrzu chłodziarki, co pozwala na zmniejszenie zużycia energii. Źródłem strat energii może być, oczywiście, również częste otwieranie drzwi lodówki. Powoduje ono wzrost temperatury w jej wnętrzu. Po zamknięciu drzwi układ chłodzący urządzenia będzie musiał tę temperaturę wyrównać, a przecież im więcej czasu to zajmie, tym pobór energii będzie większy. Dlatego oszczędniejsze są modele lodówek z wymuszonym obiegiem powietrza, które szybciej wyrównują temperaturę do odpowiedniego poziomu. Skoro już wspominamy o otwieraniu drzwi, warto przypomnieć o funkcji alarmu otwartych drzwi czy alarmu wzrostu temperatury. Jeśli drzwi lodówki zostawimy niedomknięte, sygnał dźwiękowy powiadomi nas o tym. Z kolei alarm wzrostu temperatury poinformuje użytkownika o nieprawidłowości, np. o awarii termostatu.
Sprężarki inwerterowe, w odróżnieniu od tradycyjnych podzespołów liniowych, nie wyłączają się. Liniowe sprężarki włączają się wyłączają w zależności od temperatury wewnątrz komór. Taki zabieg ma służyć odpowiedniemu zachowaniu temperatury do prawidłowego przechowywania produktów spożywczych, ale przy tym obciąża ten podzespół. Podczas uruchamiania i wyłączania sprężarka inwerterowa zużywa się, a co za tym idzie, działa o wiele krócej niż nowoczesne podzespoły inwerterowe. Co więcej, ciągłe uruchamianie generuje rozmaite dźwięki i może mieć wpływ na głośność pracy lodówki, a także zużycie energii elektrycznej. Nowoczesne urządzenia chłodnicze w większości wyposażone są w wydajne sprężarki inwerterowe, na które producent oferuje dodatkową gwarancję wynoszącą nawet do 20 lat.
Inwerterowa sprężarka to nie tylko dłuższa wydajność sprzętu, ale przede wszystkim cicha praca. Użytkownicy oprócz nowoczesnych funkcji i przestronnego wnętrza powinni zwracać również uwagę na głośność lodówki. To sprzęt usytuowany w kuchni, która nierzadko jest też otwarta na inne pomieszczenia. Zatem istotną kwestią jest to, aby nie zakłócała spokoju domownikom. Lodówka pozostaje w trybie pracy bez przerwy, wydobywają się z niej rozmaite dźwięki, zarówno regularnie, jak i sporadycznie. Na co zwracać uwagę, by uniknąć zakupu hałaśliwego sprzętu? Przede wszystkim na etykiety energetyczne, na których producent umieszcza taką informację. Przy tym warto wziąć pod uwagę, że nawet duża liczba decybeli nie musi oznaczać głośnej pracy. Emitowany przez lodówki hałas o natężeniu od 36 do 40 dB jest porównywalny do szumu wentylatora w komputerze, jest więc niemal niesłyszalny. Na rynku są także modele emitujące dźwięk od 41 do ok. 45 dB i nadal plasują się one jako stosunkowo ciche.
Wybierając lodówkę, warto też zwrócić uwagę na przepływ powietrza i systemy chłodzenia. Może on być statyczny lub dynamiczny. Chłodziarkozamrażarki z obiegiem statycznym to najprostsze technicznie urządzenia. Wykorzystują prawa fizyki, zgodnie z którymi najwyższa temperatura panuje w górnej części, a najniższa w dolnych partiach lodówki. Dlatego decydując się na takie urządzenie, powinniśmy odpowiednio rozkładać produkty w jego wnętrzu. Zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie dynamicznego obiegu powietrza, który wykorzystuje wentylator rozprowadzający zimne powietrze w komorze chłodzenia. W takim wypadku rozłożenie produktów w chłodziarce ma mniejsze znaczenie dla ich prawidłowego przechowywania, bo w praktyce zimne powietrze dostaje się wszędzie równomiernie. W nowoczesnych modelach wielkogabarytowych taki obieg powietrza powoli staje się standardem.
© 2024 InfoMarket