Czyszczenie-i-konserwacja-sprzetu-AGD-2-20

Bosch, Siemens, Gaggenau w szerokiej ofercie środków do czyszczenia sprzętów AGD, posiada także specjalne produkty do czyszczenia i konserwacji pralek i zmywarek, czyli urządzeń, które do prawidłowego działania pobierają i podgrzewają wodę. (Fot. BSH)

Pielęgnacja i czyszczenie płyt grzewczych

Płyty grzejne są sprzętem, który zawsze jest widoczny w kuchni. Nie przechowujemy ich w kuchennej zabudowie ani nie zakrywany, gdy nie są użytkowane. To sprawia, że ich utrzymanie w czystości jest ważne, nie tylko z wizerunkowego puntu widzenia. W wypadku płyt ze szklaną lub ceramiczną powierzchnią czyszczenie nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Wystarczy odpowiedni środek czyszczący czy ściereczka nasączona delikatnym detergentem, a blask szybko zostanie przywrócony. Inaczej jest w przypadku płyt wykończonych innym materiałem. Dotyczy to głównie płyt gazowych, które dodatkowo wyposażone są w żeliwne lub stalowe ruszty. Do tego również elementy palników wymagają okresowego czyszczenia i konserwacji. Warto pamiętać, że zalane palniki mniej efektywnie działają, a w skrajnych wypadkach mogą również przestać działać. Wobec tego niezwłocznie po zalaniu należy taki palnik rozebrać na części pierwsze i umyć każdy element. Po umyciu dyszy element należy przetkać wykałaczką lub drucikiem. Ruszty palnika najlepiej jest zamoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu.

Komfortowe czyszczenie piekarników

Czystość piekarnika jest jednym z najważniejszych warunków sprawnego działania tego urządzenia. Producenci jednak ułatwiają nam ten obowiązek, ciekawymi rozwiązaniami funkcjonalnymi. Mowa przede wszystkim o zastosowaniu na urządzeniu powłok minimalizujących odciski palców. W komorze natomiast pokrywa się wnętrza specjalnymi emaliami lub powłokami, które powodują, że resztki jedzenia nie przyklejają się tak łatwo do ścianek urządzenia.

Czyszczenie-i-konserwacja-sprzetu-AGD-2-25

Miele oferuje detergenty, których skład i receptura zostały specjalnie opracowane i dostosowane do urządzeń tej marki, a wśród nich znajdują się zestawy do czyszczenia pralek i zmywarek, specjalne płyny do czyszczenia piekarników parowych, odkamieniacze, a także odświeżacze i delikatne ściereczki do czyszczenia rozmaitych powierzchni. (Fot. Miele)

Piekarniki czyszczone parą

Czyszczenie modeli parowych przebiega nieco inaczej niż tradycyjnych. Jednym z najważniejszych „zabiegów” wykonywanych w celu przedłużenia trwałości komponentów urządzenia jest odkamienianie generatora pary. Jest ono niezbędne w większości sprzętów wykorzystujących wodę i polega na usunięciu osadu wapiennego z elementów wodnych, w tym generatora pary. W zależności od producenta sugeruje się wykonać specjalny roztwór z dodatkiem octu i wlać go do zbiornika z wodą. Oprócz roztworu octowego sugerowanego przez producentów można także użyć środków odkamieniających w płynie lub tabletce (po uprzednim rozpuszczeniu). Wiele modeli informuje dźwiękowo lub wizualnie (za pomocą informacji tekstowej) o konieczności wykonania odkamieniania.

Stalowa armatura jak nowa przez lata

Właściwości i parametry użytkowe stali szlachetnej sprawiają, że wykonane z niej urządzenia, przy odpowiedniej pielęgnacji służą przez lata. Dotyczy to również armatury i zlewozmywaków. Bardzo ważna jest codzienna pielęgnacja. W wypadku modeli stalowych, zwłaszcza zlewów i armatury, czyszczenie powinno opierać się na przemywaniu wodą z płynem do mycia naczyń. Wiele firm oferuje również własne mleczka i pasty, z których warto korzystać, zwłaszcza przy większych zabrudzeniach. Należy przy tym stosować miękkie gąbki lub szmatki, a zlewozmywak powinno się myć po każdym użyciu, po czym należy wytrzeć go do sucha, by zapobiec powstawaniu plam i osadzaniu się osadu wapiennego na jego powierzchni. Podczas czyszczenia należy zwrócić uwagę na wykończenie stali nierdzewnej. Zlewozmywaki polerowane należy czyścić z większą starannością, aby zapobiec porysowaniu powierzchni. Z kolei zlewy wykończone teksturą lub matowe są bardziej odporne na zarysowania.

Ceramika wymaga szczególnej delikatności

Powierzchnie ceramiczne mają jedną niepodważalną zaletę. Są idealnie gładkie, dzięki czemu nie przywierają do nich resztki jedzenia ani wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. Surowcem wykorzystywanym do ich produkcji jest ogniotrwała glinka lub kamionka szlachetna, która dzięki swoim właściwościom potrafi sprostać wymaganiom stawianym nawet w laboratoriach. Ceramiczne modele do strefy zmywania cechują się zwiększoną odpornością na uderzenia, zarysowania, wysoką temperaturę, kwasy, powstawanie plam i światło słoneczne. Ceramikę bardzo łatwo jest utrzymać w czystości – do codziennej pielęgnacji wystarczy wilgotna ściereczka z odrobiną płynu do mycia naczyń i przetarcie zlewozmywaka suchą ściereczką. Kolejny skuteczny środek, który wyczyści zlew, to soda oczyszczona z wodą utlenioną. Niestety, z biegiem czasu, podczas czyszczenia i wycierania powierzchni zlewozmywaka stopniowo usuwamy powłokę zabezpieczającą, a wtedy zlewozmywak traci ochronę i staje się bardziej podatny na osady z wody i zabrudzenia. Do regeneracji takiej powierzchni i przywrócenia jej walorów ochronnych zalecane jest stosowanie specjalnych preparatów, nierzadko oferowanych przez producentów tego rodzaju zlewozmywaków.  

2024-10-01
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket