Chlodziarkozamrazarki-z-zamrazarka-gorna-2024-2-20

Szeroka oferta lodówek z górnym zamrażalnikiem sprawia, że użytkownicy znajdą wśród nich modele zarówno dla singli czy do mniejszych kuchni, jak i urządzenia dla kilkuosobowej rodziny, które dopełnią funkcjonalnie dużą kuchnię otartą na inne pomieszczenia. (Fot. Sharp)

Dodatkowe akcesoria w lodówkach

Nowoczesne modele chłodziarkozamrażarek z górnym zamrażalnikiem nierzadko wyposażone są w dodatkowe akcesoria. Do najpopularniejszych należą wbudowany dozownik wody czy kostkarka. Warto dodać, że to rozwiązanie, mimo że bardzo praktyczne, zajmuje sporo przestrzeni i jego kosztem użytkownik traci miejsce, np. na balkoniki na drzwiach. Dystrybutor może wykorzystywać specjalny zbiornik, który jest uzupełniany ręcznie. Innym rozwiązaniem jest podłączenie urządzenia bezpośrednio do instalacji hydraulicznej. Wymaga to jednak od użytkownika odpowiedniego przygotowania instalacji, lecz przy częstym użytkowaniu jest, oczywiście, wygodniejsze. Dozownik jest wyposażony w wymienny filtr do wody. Wbudowana w dystrybutor kostkarka będzie z kolei przydatnym dodatkiem w upalne dni i podczas przyjęć. Aby z niej skorzystać, wystarczy postawić szklankę i lekko przycisnąć przycisk kostkarki. Do wyboru są kruszony lód, kostki lodu lub schłodzona woda.

Chlodziarkozamrazarki-z-zamrazarka-gorna-2024-2-23

SAMSUNG RT38K553PS9; CONCEPT LFT2047bc; RAVANSON LKK-210RC; MPM MPM-125-CZ-11H

Innowacyjne systemy jonizacji

Wśród dostępnych na rynku chłodziarkozamrażarek z górnym zamrażalnikiem znajdziemy urządzenia wykorzystujące proces jonizacji. Polega on na odrywaniu elektronów od atomu. Dzięki temu obojętny atom staje się dodatni, co w środowisku naturalnym przyczynia się do utrzymania czystości powietrza na właściwym poziomie. W zamkniętym środowisku, jakim jest lodówka, żywność narażona jest na działanie bakterii i wirusów. Jonizację stosuje się przede wszystkim do uniemożliwienia przeżycia i rozmnażania się drobnoustrojów. W wyniku jonizacji powstaje ozon, który będąc naturalnym pogromcą bakterii, pleśni i nieprzyjemnych zapachów, pomaga zachować na dłużej świeżość produktów żywnościowych. Proces jonizacji niszczy do 95 proc. szkodliwych mikroorganizmów i eliminuje niepożądane zapachy wydzielane przez niektóre produkty, np. cebulę.

Chlodziarkozamrazarki-z-zamrazarka-gorna-2024-2-25

Oddzielny, górny zamrażalnik w urządzeniach chłodniczych, w zależności od modelu i wielkości lodówki, może pomieścić od 20 do nawet 50 litrów produktów spożywczych, utrzymując je w temperaturze do minus 18 OC. (Fot. Sharp)

Energooszczędne oświetlenie wnętrza

Producenci stosują w lodówkach różnego rodzaju oświetlenie. Ze względu na mniejsze zużycie energii elektrycznej obecnie sięgają chętnie po LED-y. Ich zastosowanie pozwala ponadto na uzyskanie równomiernego rozłożenia światła we wnętrzu komory chłodzenia, bez nieprzyjemnego efektu oślepiania użytkownika. Oświetlenie LED może ponadto pozostać sprawne praktycznie przez cały okres eksploatacji urządzenia. Innowacyjne modele chłodziarek i chłodziarkozamrażarek mogą mieć zainstalowane LED-y także w komorach przeznaczonych do przechowywania warzyw i owoców. Diody, które się tam znajdują, emitują wówczas światło o odpowiednio dobranej barwie (najczęściej niebieskiej), co ma przedłużać świeżość produktów umieszczonych w szufladzie.

Chlodziarkozamrazarki-z-zamrazarka-gorna-2024-2-27

Fot. Amica

Komory zerowe do zadań specjalnych

Część produktów, np. ryby, sałata czy owoce morza, wymaga wyjątkowych warunków przechowywania. To właśnie dla tego typu żywności wykorzystuje się w chłodziarce specjalne komory niskich temperatur, nazywane też zerowymi. W ich wnętrzu temperaturę i wilgotność utrzymuje się na ściśle określonym poziomie, tak aby warunki były idealne do przechowywania delikatnych produktów. W temperaturze biskiej 0 °C warzywa i owoce zachowują składniki odżywcze, witaminy, delikatny aromat, idealny wygląd i świeżość nawet do trzech razy dłużej. I chociaż u wielu producentów dostępne są tzw. komory 0 °C, to uzyskanie dokładnie tej wartości temperatury nie jest możliwe. Zwykle waha się ona od –2 do nawet 1 °C. Niemniej jednak w tego typu szufladach i tak mamy gwarancję, że warzywa czy owoce morza mają dobre warunki. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w komorze zerowej lodówek nie powinna przekraczać 0,5 – 1 °C. Większe wahania mogą zaburzyć proces przechowywania żywności, dlatego należy wybierać sprawdzone modele chłodziarkozamrażarek, które są w stanie zagwarantować tę stabilność. W zależności od producenta komory i wykorzystywanych w niej rozwiązań mogą one przybierać różne nazwy, ale spełniają podobną funkcję.

Cicha praca i komfort użytkowania

Lodówka, zwłaszcza jeśli znajduje się w kuchni otwartej na salon, powinna pracować nie tylko wydajnie, ale również cicho. Przez wielu użytkowników parametr głośności pracy lodówki jest często marginalizowany. W niewielkich mieszkaniach głośna lodówka może bardzo dawać się we znaki, podobnie jak w domach, gdzie duża kuchnia często połączona jest z salonem. Warto pamiętać, że urządzenie, choć jest ciągle włączone, największy hałas emituje podczas wyrównywania temperatury wewnątrz. Producenci są tego świadomi, dlatego też emisja hałasu urządzenia jest przez nich coraz częściej eksponowana jako konkretna zaleta. W stabilnej i cichej pracy pomagają takie rozwiązania jak No Frost (wykorzystywany zarówno w komorze chłodzenia, jak i zamrażania), a także wykorzystywanie cichych silników inwerterowych. Sam poziom wytwarzanego hałasu podawany jest w decybelach i jest to jeden z podstawowych parametrów, jakie znajdziemy na etykiecie energetycznej lodówki. Jednak należy pamiętać, że decybel jest miarą logarytmiczną, a więc różnicy w decybelach nie da się w prosty sposób przełożyć na to, co w praktyce słyszymy. 3 dB więcej liczbowo oznacza, że natężenie dźwięku jest dwukrotnie większe. Wytwarzany przez lodówkę hałas o poziomie 42 dB nie będzie jednak odczuwany jako dwa razy głośniejszy niż ten o wartości 39 dB, który np. generuje inny model. Wynika to z właściwości ludzkiego słuchu. 3-decybelowa różnica oznacza w praktyce zauważalną, wyraźnie słyszalną zmianę poziomu głośności, ale nieznaczną (zwłaszcza przy tak niskich poziomach natężenia).

Dla zapewnienia cichej pracy sprzętu ważne są też jego poprawne wypoziomowanie, montaż i zachowanie pewnych reguł akustycznych (wstawienie w szczelną wnękę bez wątpienia zwiększy hałas znacznie).

2024-06-29
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket