Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

AMICA

X-type – nowy, intuicyjny wymiar gotowania

X-type

Amica stale zaskakuje innowacyjnymi rozwiązaniami. Tym razem wspomnianą innowację odnaleźć można w najnowszych płytach indukcyjnych, które rozszerzyły wprowadzoną niedawno na rynek linię urządzeń do zabudowy X-type. Sprzęty te przyciągają uwagę designem, funkcjonalnością i przede wszystkim mądrym projektem – co najważniejsze – docenianym i wybieranym przez klientów.

Trzeba przyznać, że Amica od kilku ostatnich lat przechodzi technologiczną, ale i wizerunkową transformację na lepsze. Producent z Wronek dziś to już nie tylko polska firma z tradycjami, która sprzedaje głownie solidne kuchnie wolnostojące, jak niegdyś. Dziś to przede wszystkim marka z kompetencjami, globalnymi ambicjami, a także innowacyjnym zmysłem, który implementowany zostaje sukcesywnie do każdego dziś niemal produktu. Widoczne to było po wprowadzeniu pierwszej na rynku polskiej serii zdalnie sterowanych sprzętów Amica IN., widoczne to było także na tegorocznych targach IFA w pokoju FutureRoom. Innowacyjne podejście projektowe widać m.in. w okapach sterowanych gestem, piekarnikach z funkcją OpenUp!, a także w segmencie najnowszych płyt indukcyjnych z serii X-type. Postanowiliśmy przyjrzeć się im z bliska, a Państwu zaprezentować to, co w nich najlepsze.

Gotowanie się zmienia. Tak widzi dziś kuchnię Amica

Kiedy na rynek wchodziły pierwsze płyty indukcyjne, tradycjonaliści z niedowierzaniem patrzyli na funkcjonalność tego typu sprzętów. Wydawało się, że to standardowa płyta gazowa będzie wiodła prym i nic w tej kwestii nie może się zmienić. A jednak wygoda w kuchni wygrała. Tuż po wprowadzeniu pierwszych płyt ceramicznych zasilanych elektrycznie rewolucyjna płyta indukcyjna stała się wyborem Europejczyków, co udowodniło, że dziś niemal każda dziedzina życia idzie z duchem czasu. Potwierdzają to klienci swoimi preferencjami zakupowymi – wymiar gotowania się zmienia i nie chcemy już tylko bezpieczeństwa i wygody w kuchni, ale także intuicyjności, innowacyjności i automatyzacji, która odciąży nas w nawet najprostszych czynnościach. Ważne, jednak, aby sprzęty te były „zaprojektowane po ludzku” – bez udziwnień i zbędnych „bajerów”. Propozycją, spełniające powyższe kryteria, mogą być najnowsze płyty Amica z linii X-type, które niedawno pojawiły się w sklepach i salonach mebli kuchennych.

X-type

Płyty dostępne są w dwóch wersjach kolorystycznych: bieli i czerni z eleganckim, czerwono podświetlanym panelem sterowania.

Zaprojektowane po to, aby cieszyć

Płyty wyposażono w Amica SmartHob System ™, który pracuje w oparciu o kilka rozwiązań, realnie wpływających na komfort obsługi urządzenia. Pierwszym z nich jest Hob&Go – funkcja, która po postawieniu garnka na powierzchni płyty pozwala automatycznie wykryć naczynie i aktywować pole grzewcze. Użytkownik musi jedynie ustawić moc grzania. Za intuicyjność w obsłudze najnowszych płyt odpowiada zaś EaseUse System™, czyli zbiór funkcji wpływających na komfort ustawiania parametrów czy aktywowania dodatkowych opcji. W najnowszych płytach inżynierowie zaprojektowali panel sterowania tak, aby wszystkie najważniejsze ustawienia można było regulować zaledwie jednym ruchem palca. Inna funkcja która z racji dbałości o oszczędność czasu z pewnością użytkowana jest przez większość posiadaczy płyt elektrycznych, to PowerBooster. Tym, czym Amica wyróżnia się na tle konkurencji, jest jednak moc urządzenia i szybkość działania wspomnianej funkcji. W tym przypadku zwiększenie mocy grzania pozwala na zagotowanie wody w mniej niż 3 minuty.

X-type

Nowe płyty wyposażono w ProBaby System, czyli blokadę panelu sterowania, która uniemożliwia uruchomienie płyty lub zmianę jej ustawień małemu dziecku. Jest też funkcja HeatControl pozwalająca dostrzec, czy dane pole jest jeszcze rozgrzane po gotowaniu.

Opinia eksperta

Jak wyróżnić się dziś pośród konkurencji, aby klienci wybierali dany produkt?

– Dla nas, jako producenta AGD, niezwykle ważne jest, by sprostać oczekiwaniom użytkowników naszych sprzętów. Chcemy, aby ludzie znaleźli w nich to, czego naprawdę potrzebują. Dlatego prowadzimy cykliczne badania etnograficzne, podczas których testujemy urządzenia w domach i szukamy inspiracji do rozwoju produktów. Dzięki spostrzeżeniom osób biorących udział w badaniach jesteśmy w stanie projektować sprzęt „po ludzku”, czyli taki, który będzie użyteczny i pomocny w codziennym życiu. W portfolio naszych produktów z serii X-type znalazły się także płyty indukcyjne, które także zaprojektowane były według spostrzeżeń przyszłych użytkowników. Otrzymały one nawet odznaczenie „Zaprojektowane po ludzku”, przyznane przez wydawnictwo Agora. Oprócz tego, że są praktyczne w działaniu, są przede wszystkim niezwykle intuicyjne. Dzięki funkcji Hob&Go wykrywają pole, na którym stawiany jest garnek, a następnie same je aktywują. Kwadratowe pola grzejne FlexiSpace zapewniają więcej miejsca na gotowanie i większą moc grzania. Funkcja CheckPot pozwala z łatwością sprawdzić, czy garnki są odpowiednie do gotowania na płycie indukcyjnej. Jeśli naczynie jest bardzo duże, funkcja AutoBridge połączy pola automatycznie, dzięki czemu na płycie zmieści się nawet spora brytfanka. Amica oferuje także 3 gotowe programy przydatne na co dzień: 42 °C (temperatura idealna do topienia masła czy czekolady), 70 °C (podgrzewanie zup i sosów) oraz 94 °C (gotowanie makaronu lub ryżu), a to z pewnością jest duże ułatwienie dla wielu użytkowników – komentowała specjalnie dla magazynu „InfoMarket” Agnieszka Stawarz, menedżer ds. komunikacji kategorii w Dziale Marketingu Grupowego marki Amica.

Opinia
2019-10-28

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2019 InfoMarket