Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

KUCHNIE WOLNOSTOJĄCE

Kuchnia zawsze modna… i praktyczna

Kuchnia zawsze modna…

Mimo zmieniających się trendów klasyczne rozwiązania zawsze będą miały swoich zwolenników. Doskonale potwierdza to funkcjonujący od lat segment rynku związany z kuchniami wolnostojącymi. Producenci tych urządzeń stale dostosowują je do aktualnych potrzeb i wymagań klientów.

Produkowane obecnie modele kuchni są nie tylko funkcjonalne, ale również pod względem wzornictwa nie ustępują sprzętom do zabudowy złożonym z dwóch oddzielnych modułów – piekarnika i płyty grzejnej. Zaletą tych urządzeń jest też znacznie łatwiejszy montaż od wspomnianego przed chwilą „tandemu”. Może to być kuchnia zasilana gazowo, elektrycznie lub gazowo-elektryczna. Różne są też gabaryty. Mamy tu zarówno „kompaktowe” urządzenia o szerokości nieprzekraczającej 50 cm, jak również modele wielkogabarytowe, których szerokość może wynosić nawet 120 cm. Rozmiary kuchni zwykle przekładają się też na liczbę wykorzystywanych palników czy pól grzejnych. Przy aranżowaniu wnętrza kuchni lub aneksu kuchennego nie bez znaczenia pozostaje wygląd urządzenia. Producenci nie raz pokazali i pokazują, że potrafią zaskoczyć i w tym elemencie. Oferują nie tylko modele białe, czarne czy inoksowe, dopasowane do nowoczesnej kuchni, ale też urządzenia utrzymane w stylistyce retro, które świetnie wpasują się w rustykalne wnętrze.

Kuchnia zawsze modna…

Prąd czy gaz?

Jedną z podstawowych cech kuchni wolnostojącej jest sposób jej zasilania, który musi być dopasowany nie tylko do potrzeb użytkownika, ale przede wszystkim do instalacji, jaką mamy w domu czy mieszkaniu. Na rynku dostępne są modele z płytą ceramiczną, indukcyjną lub gazową. Piekarnik również może być zasilany prądem lub gazem. Możliwości jest sporo. Urządzenia w pełni gazowe, choć obecnie coraz rzadziej wykorzystywane, są stosunkowo tanie w eksploatacji, a także w zakupie. Oprócz nich w ofertach producentów znajdziemy modele gazowo-elektryczne. I tutaj gazowe mogą być zarówno płyta grzejna, jak i piekarnik, który dodatkowo może być wsparty elektrycznymi rozwiązaniami (np. grillem lub grzałką dolną). Jeśli jednak nie chcemy urządzeń wykorzystujących jedynie gaz, można zdecydować się na model, w którym piekarnik jest całkowicie elektryczny, a płyta ma kilka pól – zarówno elektrycznych, jak i gazowych.

Efektywność energetyczna

Jedne modele (ze względu na rodzaj wykorzystywanych komponentów, pojemność piekarnika, różnorodność funkcji itd.) mogą pracować oszczędniej, inne – mniej oszczędnie. W porównaniu sprzętów i określeniu, który z nich jest bardziej ekonomiczny podczas użytkowania, może pomóc etykieta efektywności energetycznej. Jest ona umieszczana na opakowaniu lub dołączana do dokumentacji produktu i stanowi cenną wskazówkę związaną z podstawowymi parametrami oraz cechami urządzeń AGD. Na etykietach efektywności energetycznej kuchni wolnostojących określa się jednak jedynie parametry piekarnika. Ważne jest więc to, jak działanie funkcji grzewczych przekłada się na pobór energii. Obok pojemności komory piekarnika (w litrach) znajdziemy zużycie energii elektrycznej wyrażone w kWh/cykl (w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku). Jest to wartość obliczana na podstawie obowiązujących norm technicznych przypadająca na jeden cykl pieczenia w trybie tradycyjnym oraz, jeżeli jest dostępny, z użyciem wentylatora (z włączonym termoobiegiem). W wypadku kuchni wolnostojących wyposażonych piekarniki gazowe zużycie energii jest podawane również w megadżulach na cykl (także z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku).

Kuchnia zawsze modna…

Funkcja czyszczenia parowego, dostępna w piekarnikach niektórych modeli kuchni wolnostojących, znacznie ułatwia czyszczenie komory i pomaga pozbyć się nawet najbardziej uporczywych zabrudzeń i tłustych plam.

Kuchnie w nowej odsłonie

Kuchnie wolnostojące wyposażone są w wiele przydatnych funkcji i rozwiązań technicznych, które poprawiają komfort obsługi, ułatwiają dobór optymalnych ustawień, a nawet informują o błędach czy konieczności mycia i konserwacji sprzętu. Funkcjonalność kuchni wolnostojących może zaskakiwać. Najwięcej innowacyjnych rozwiązań stosowanych jest w piekarnikach tych urządzeń. Zarówno w piekarniku tradycyjnym, jak i piekarniku kuchni wolnostojącej jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastaw, tj.: grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna, grill czy termoobieg. Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można także funkcje rozbudowane, takie jak mały lub duży grill, grill podwójny (korzystający z dwóch grzałek górnych), termoobieg z grzałkami górną i dolną, a także obieg powietrza z grillem. Modyfikacji jest wiele, a ich zastosowanie zależy wyłącznie od pomysłowości producenta i zaawansowania urządzenia. Jedną z podstawowych, często stosowanych funkcji jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia np. drobiu na szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach. W standardowych modelach nie brakuje także funkcji podświetlenia wnętrza komory, zapamiętywania ustawień (parametrów pracy piekarnika) czy minutnika. Wszystkie przyczyniają się do tego, że przygotowywanie potraw będzie znacznie przyjemniejsze.

Kuchnia zawsze modna…

W kuchniach wolnostojących pod komorą piekarnika znajduje się przestrzeń do przechowywania naczyń, patelni i garnków. Szuflada jest odporna na wysokie temperatury i może być osadzona na prowadnicach rolkowych, które zapewniają jej stabilne, ciche działanie.

Stylistyka retro?

Wzornictwo urządzeń wolnostojących jest wyjątkowo atrakcyjne. Ważną rolę odgrywają tutaj bryła, zdobienia czy kolorystyka urządzenia. Jeśli sami projektujemy wnętrze pomieszczenia kuchennego, warto przeglądać stylizowane zdjęcia producentów, oferujących np. kuchnie poszerzane, nawiązujące do stylu lat 50. ubiegłego stulecia. Kuchnie wolnostojące utrzymane w stylistyce retro mają zwykle płytę grzejną gazową. Panel sterowania najczęściej jest mechaniczny. Wówczas użytkownik może w bardzo prosty sposób regulować dostępne parametry (np. temperaturę we wnętrzu piekarnika) oraz wybierać dodatkowe opcje. Zazwyczaj obok manualnego panelu sterowania znajduje się także stylowy, analogowy zegar. W tego typu urządzeniach ważne są również uchwyty. Mają one często wykończenie mosiężne lub miedziane, co nadaje całości wyjątkowy charakter, ale też sprawia, że nie widać na nich odcisków palców. Stylistyka retro czy vintage nie oznacza ograniczonej funkcjonalności – niezależnie od tego, z jakim sprzętem mamy do czynienia. Wręcz przeciwnie! Producenci oprócz wyjątkowego wzornictwa często właśnie modele retro wyposażają w innowacyjne rozwiązania, dzięki którym klasycznie wyglądające urządzenia w niczym nie ustępują swoim „nowoczesnym braciom”. Mimo klasycznego wyglądu mogą one być równie energooszczędne jak te utrzymane w nowoczesnej stylistyce. Wszystko zależy zatem od naszych preferencji i tego, jaką aranżację kuchennej przestrzeni ostatecznie wybierzemy. Pewne jest to, że decydując się na klasyczne wzornictwo i styl retro czy vintage, nie pozbawiamy się możliwości korzystania z wielu innowacyjnych funkcji i rozwiązań, które zostały w takich urządzeniach zaimplementowane.

Rozwiązania w płytach grzejnych kuchni wolnostojących

Rozwiązania w płytach grzejnych

Innowacyjne konstrukcje

Coraz częściej naszą uwagę zwracają modele, które oprócz tradycyjnych funkcji grzania zachwycają interaktywnością, automatyką, komfortem pracy, a nierzadko funkcjami minimalizowania czasu i poboru energii elektrycznej. Mówiąc o automatyce, mamy na myśli gotowe, zaprogramowane w pamięci programy, które zostały dobrane pod kątem konkretnych potraw czy dań – tak, by wszystkie parametry i rezultaty grzania były dla danego produktu najlepsze. Użytkownik nie musi więc szukać w przepisach czy instrukcji obsługi, jak długo należy piec np. drób i jaką grzałkę do tego celu aktywować lub też jaką temperaturę należy ustawić. Jak ogromne możliwości i potencjał tkwią w tego typu sprzęcie, niech świadczy krótka lista wybranych tylko możliwości piekarników kuchni wolnostojących. Możemy dzięki nim piec ryby, mięso, rozmrażać potrawy, utrzymać je w cieple, piec pizzę, chleb, podgrzewać talerze, suszyć, pasteryzować, wspomagać proces wyrastania ciasta czy wreszcie piec ciasto, fondue lub zapiekanki. W wypadku najbardziej wysublimowanych rozwiązań piekarniki dają użytkownikom możliwość wyboru precyzyjnego programu z listy ponad 200 pozycji! Co więcej, listę tę możemy podwoić, a nawet potroić, zapisując w menu własne ustawienia i preferencje.

Innowacyjny system pieczenia

Producenci wykorzystują rozmaite rozwiązania techniczne i systemy, które mają zapewnić wygodne i perfekcyjne przygotowywanie smakowitych potraw. Doskonałym tego przykładem jest innowacyjny system BakingPro, stosowany w nowych kuchniach wolnostojących marki Amica, a także piekarnikach z linii X-type. Rozwiązanie to wprowadza nowe funkcje, które zostały zaprojektowane specjalnie z myślą o poprawie jakości wypieków. System BakingPro opiera się na nowej konstrukcji piekarnika. Precyzyjna i równomierna dystrybucja ciepła w całej komorze piekarnika, stabilna temperatura, szybki nagrzew (do 150 °C w 3 lub 4 minuty, zależnie od modelu), aż 6 poziomów pieczenia, większa blacha czy pojemność XXL (77 l) pozwalają przygotować więcej, szybciej, lepiej i wygodniej.

Kuchnia zawsze modna…

Wśród kuchni wolnostojących dostępne są modele zintegrowane z płytą indukcyjną. Mogą one być w całości zasilane energią elektryczną (z wielofunkcyjnym piekarnikiem włącznie).

Płyty grzejne kuchni wolnostojących

Obok tradycyjnych i wyspecjalizowanych piekarników kuchni wolnostojących, bardzo ważne są płyty, a raczej ich zaplecze funkcjonalne. Każda płyta (niezależnie od tego, czy gazowa, czy elektryczna) wyposażona jest w regulację mocy grzania. Zwiększenie płomienia lub mocy danego obszaru przekłada się na szybkość przygotowania potrawy. Modele elektryczne jednak zazwyczaj mają funkcję zwiększenia mocy, np. booster. Dla porównania typowy booster w płytach indukcyjnych potrafi podgrzać naczynie nawet o 40–50 proc. szybciej niż standardowe obszary. W płytach grzewczych, zwłaszcza elektrycznych, znajdziemy funkcje czasowe, czyli minutnik albo timer. W wielu modelach znajdziemy też takie rozwiązania jak Stop & Go, które zatrzymuje grzanie lub zmniejsza moc, kiedy użytkownik odejdzie na chwilę od płyty. Płyty indukcyjne dzięki sensorom pozwalają ponadto na kontrolę temperatury płyty (funkcja wyłącza urządzenie w razie przegrzania się płyty), a także na informowanie dźwiękowe lub świetlne o nieprawidłowości, np. zalaniu obszaru grzewczego. Podobnym rozwiązaniem jest zastosowanie pól typu flexi bridge, czyli różnego rodzaju pól łączonych. Wówczas, kiedy mamy duże naczynie typu brytfanna, które nie zmieściłoby się na standardowym polu, warto połączyć dwa sąsiadujące pola w jedno.

Rozwiązania w piekarnikach kuchni wolnostojących

Rozwiązania w piekarnikach

Gotowanie w trybie „eko”

Funkcje ekologicznego gotowania spotykane są już dziś w niemal wszystkich urządzeniach AGD. Bez problemu znajdziemy je także w segmencie grzewczym. Palniki kuchni gazowej mogą być wyposażone np. w systemy redukujące nadmierne spalanie gazu. W płytach elektrycznych czy indukcyjnych stosowane są takie rozwiązania jak wykorzystanie ciepła resztkowego czy funkcje automatyczne, kontrolujące potrawę i dostosowujące moc urządzenia do potrzeb użytkownika

Bezpieczne użytkowanie

Aspekty związane z bezpieczeństwem są bardzo poważnie traktowane przez producentów, nie tylko zresztą kuchni wolnostojących, które spełniać muszą rygorystyczne normy i zalecenia. Stosowane są rozmaite rozwiązania techniczne, których zadaniem jest minimalizowanie możliwości porażenia prądem, wybuchu gazu czy chociażby ryzyka oparzeń. Poprawiają one także komfort obsługi i dbają o nasze kulinarne efekty. W piekarnikach stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się także zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia. Popularnymi rozwiązaniami są ponadto blokada drzwi urządzenia oraz blokada panelu sterowania. Zapobiega to dostępowi do rozgrzanej komory piekarnika czy też przypadkowemu uruchomieniu urządzenia, np. przez dzieci. W płytach gazowych kuchni wolnostojących oraz modelach z piekarnikami gazowymi standardem, ale zarazem wymogiem jest zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. Chroni ono użytkownika przed niespodziewanym ulatnianiem się tego paliwa. W razie zalania palnika dopływ gazu zostaje automatycznie odcięty.

Bezpieczne

W trosce o czystość

Dbałość o czystość wnętrza piekarnika i płyty grzejnej urządzenia to bardzo ważny element związany z eksploatacją sprzętu. Utrzymanie kuchni wolnostojącej w czystości pozwoli zapewnić jej efektywne działanie. Stosowanych jest wiele rozwiązań, które ułatwiają czyszczenie. Mamy tu na myśli chociażby stosowanie powierzchni minimalizujących powstawanie odcisków palców. Wnętrze komory piekarnika pokrywa się natomiast specjalnymi emaliami lub powłokami, które powodują, że resztki jedzenia nie przyklejają się tak łatwo do ścianek urządzenia. Nie można przy tym zapomnieć także o funkcji czyszczenia katalitycznego czy parowego. Popularnym rozwiązaniem jest ponadto czyszczenie pirolityczne. Jest to samoczynne, efektywne i – dzięki specjalnym zabezpieczeniom drzwi – w pełni bezpieczne czyszczenie komory piekarnika bez konieczności stosowania detergentów. Piekarnik rozgrzewa się do temperatury np. 480 °C, eliminując zabrudzenia, włącznie z uciążliwymi plamami tłuszczu. Nawet jeśli urządzenie wykorzystuje systemy pirolizy czy katalizy, często i tak musimy sami mechanicznie usunąć pozostałości zabrudzeń. Wiele osób nie przestrzega zaleceń producentów, często podawanych w instrukcji obsługi, czego rezultatem są zarysowania, zarówno jeśli chodzi o obudowę kuchni wolnostojącej, jak i wnętrze komory piekarnika. Stosowanie nieodpowiednich środków czystości zmniejsza trwałość urządzenia i może być przyczyną utraty gwarancji na kuchnię wolnostojącą. Należy unikać środków zawierających duże ilości alkoholu. Nie powinno się też stosować preparatów do szorowania oraz szorstkich gąbek czy druciaków. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele preparatów przeznaczonych do czyszczenia. Mogą one przyjmować formę żeli, delikatnych płynów, sprayów lub pianek.

Kuchnia zawsze modna…

W ofercie producentów urządzeń grzejnych nie brakuje modeli utrzymanych w stylistyce retro (na zdj. model K62CLI marki Gorenje).

2019-09-02

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2019 InfoMarket