Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

SOKOWIRÓWKI I WYCISKARKI

Sok to zdrowie!

Sok

Wyciskarki, sokowirówki czy smoothie makery cieszą się wśród klientów coraz większą popularnością. Duże znaczenie mają oczywiście względy zdrowotne, gdyż przygotowany świeży sok jest bogaty w witaminy i wartości odżywcze, ale także kwestie smaku i ekonomii.

Pozyskany przy pomocy wyciskarki czy sokowirówki sok będzie tańszy, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do warzyw i owoców z własnego ogrodu lub sadu, a także możemy tworzyć wprost nieograniczone kombinacje smakowe z praktycznie dowolnych produktów. Oprócz sokowirówek i wyciskarek popularną kategorią urządzeń są również kubki miksujące, znane także jako smoothie makery, którym jednak konstrukcyjne bliżej jest do tradycyjnych blenderów kielichowych.

Sok

Wirowanie czy wyciskanie?

Od razu na wstępie należy zaznaczyć, że sokowirówki i wyciskarki pracują w odmienny sposób, co nie znaczy, że któraś z metod jest gorsza, ponieważ obie mają swoich zwolenników, którzy mają różne oczekiwania. Sok z sokowirówki jest bardziej klarowny i mniej gęsty, jeśli więc preferujemy taką konsystencję, to warto wybrać takie urządzenie. Sok z sokowirówki jest w zasadzie tak samo zdrowy, jak ten z wyciskarki. Jedyną różnicą i prawdą w tym wypadku jest fakt, że sok z wyciskarki zawiera więcej błonnika. Jest to informacja istotna z punktu widzenia zdrowia, bowiem niektórzy potrzebują go więcej, a innym jest to wręcz odradzane. W tej materii należy kierować się zaleceniami swojej diety. Oczywiście, znaczenie mają także produkty, które chcemy przetwarzać. Do cytryn czy pomarańczy lepiej zastosować specjalną wyciskarkę do owoców cytrusowych, która pozwoli zachować najwięcej witaminy C. Z kolei przy produktach zielonych, jak zioła czy rośliny włókniste, np. pokrzywy, należy wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową.

Sok

Sokowirówki to urządzenia cieszące się dużą popularnością, efektywne, zwłaszcza gdy przerabiamy duże ilości warzyw i owoców.

Jak działa sokowirówka?

Za pozyskiwanie soku w sokowirówce odpowiada mechanizm ścierający, na który składają się noże i sita, oczywiście jest on napędzany przez silnik. Ostrza poruszają się z duża prędkością, a więc produkt końcowy otrzymuje się stosunkowo szybko, co jest niewątpliwą zaletą. Obecnie trendem staje się budowanie sokowirówek z tzw. wysokim sitem pierścieniowym, które skuteczniej przepuszcza sok i jednocześnie przerabia większą masę owoców lub warzyw. Wszystkie sokowirówki wyposażone są oczywiście w pojemnik na sok oraz pojemnik na przerobiony miąższ. Najważniejsza jest jednak jakość noży ścierających – muszą być one wykonane z bardzo dobrego i trwałego materiału, żeby podołać ścieraniu nawet twardych warzyw czy owoców. Trwałe noże powinny zachować swoją ostrość przez lata. Cechą charakterystyczną każdej sokowirówki jest komin lub tuba, przez którą wrzuca się do środka owoce lub warzywa. Na końcu „tunelu” umieszczone są noże, a także sito, które obracając się, tworzy ogromną siłę odśrodkową. Zwykle w sokowirówkach mamy także różne poziomy prędkości, którą należy dostosowywać do przetwarzanych warzyw i owoców.

Sok z wyciskarki

Zasada działania tego typu urządzeń opiera się na stosunkowo wolnej pracy śruby wyciskającej. W porównaniu do sokowirówek faktycznie można odnosić słuszne wrażenie, że wszystko dzieje się o wiele wolniej. Jest to fakt, bowiem sprzęt pracuje zwykle z szybkością od 33 do 100 obrotów na minutę. Sok z sokowirówki jest zwykle mocno napowietrzony – w wyciskarce nie ma takiego ryzyka, ponieważ śruba obraca się bardzo powoli i precyzyjnie ściska owoce i nawet najtwardsze warzywa. Niestety, prawdą jest po części, że tlen może rozłożyć niektóre składniki odżywcze, a więc zupełnie pozbawić ich przygotowywany napój. Natomiast sok przygotowany w wyciskarce wolnoobrotowej jest bogaty we wszelkie witaminy, które nie wytrącają się w trakcie oksydacji (napowietrzania). W rezultacie sok pochodzący z sokowirówki należy niezwłocznie spożyć, natomiast ten z wyciskarki wolnoobrotowej z powodzeniem możemy przechowywać dłużej (oczywiście, szczelnie zamknięty w lodówce). Napoje pochodzące z wyciskarek wolnoobrotowych są w stanie wytrzymać nawet kilka dni. Warto dodać także, że wyciskarki wolnoobrotowe pracują stosunkowo cicho, a więc jest to wygodne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy cenią sobie ciszę i spokój.

Sok

Sok jako terapia

Dobroczynne właściwości owoców i warzyw to niepodważalna prawda. Wspomniane produkty nie bez przyczyny wykorzystywane są w medycynie. Witaminy zawarte w sokach to przecież składniki szeroko pojętej farmakologii. Trzeba wspomnieć również o diecie, w której każdy, kto chce zrzucić trochę zbędnych kilogramów, musi spożywać odpowiednią ilość warzyw i owoców. Z sokami jest podobnie, choć trzeba przyznać, że „sokoterapia” ma wielu przeciwników, także w medycynie. W głównej mierze sokom owocowym zarzuca się to, że mają dużo fruktozy, a sokom warzywnym (np. pomidorowemu czy ogórkowemu) zarzuca się zbyt dużą ilość potasu, a tych składników nie powinni przyjmować w swojej diecie np. cukrzycy, chorujący na niewydolność nerek. Sokoterapii zarzuca się także brak białka, jakże potrzebnego do poprawnego funkcjonowania. I mimo że w owocach i warzywach znajdziemy różne aminokwasy, nie powinniśmy wystawiać się na brak białka na więcej niż 14–20 dni. Sokoterapia może także wywoływać negatywne emocje z powodu jakości samych produktów. Najlepiej wybierać produkty jak najmniej wspomagane środkami chemicznymi (z ekologicznych gospodarstw), a przed obróbką należy je sparzyć lub umyć z dodatkiem sody. Innym problemem spotykanym podczas sokoterapii (głównie wśród osób borykających się z zaburzoną gospodarką węglowodanową) są wzdęcia, czyli wzmożona fermentacją owoców. Jednak osoby zdrowe, na co dzień obcujące z różnorodną dietą, nie mają żadnych przeciwwskazań do picia soków. Wręcz przeciwnie. W Polsce, ale też w wielu europejskich miastach, modne są aktualnie turnusy czy „sanatoria”, w których sokoterapią leczy się różne dolegliwości. I to z dużym powodzeniem. Oczywiście, zachowajmy umiar i ważną dozę dystansu.

Sok

Ważne cechy wyciskarki

Kupując wyciskarkę wolnoobrotową, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim musimy dokonać wyboru między urządzeniem z jednym „ślimakiem” i dwoma śrubami wyciskającymi. Fakty są takie, że sprzęt wyposażony w dwie śruby jest o od 10 do 15 proc. bardziej wydajny i możemy dzięki temu uzyskać więcej soku w trakcie pracy urządzenia. Z drugiej jednak strony modele dwuślimakowe czyści się o wiele dłużej i żmudniej. Osoby ceniące sobie przed wszystkim wygodę powinny więc zdecydować się na urządzenie z jednym „ślimakiem”. Oprócz tego, o czym już wcześniej wspominaliśmy, trzeba dokonać wyboru, czy produkt ma być pionowy czy poziomy. Wyciskarka pionowa zajmuje znacznie mniej miejsca w kuchni, jednak niektórzy konsumenci narzekają, że takie modele są po prostu zbyt wysokie i źle się z nich korzysta. Z drugiej strony wyciskarka pozioma będzie zajmowała stosunkowo więcej miejsca w przestrzeni kuchennej, ale być może korzystanie z niej będzie wygodniejsze – kwestia gustu i miejsca do zagospodarowania. Z pewnością ważną kwestią jest to, aby produkt nie był wykonany ze szkodliwych tworzyw – warto się upewnić, czy urządzenie ma oznaczenie „BPA free”.

A może smoothie?

Kubki miksujące czy blendery butelkowe (bo i tak można je nazywać) to niewielkie urządzenia służące do przygotowywania koktajli lub smoothie. Standardowo pojemność takich modeli wynosi 500–600 ml. Dzięki temu możemy przyrządzić odpowiednio dużą porcję zdrowego napoju. Ponadto butelki i kubki mogą być wyposażone w praktyczną miarkę, a także pokrywkę z ustnikiem, przez który można pić (podobnie jak w kubkach termicznych). Oprócz praktycznych ustników w niektórych modelach zastosowano zintegrowaną zamykaną słomkę, ułatwiającą picie, np. podczas ćwiczeń sportowych lub jazdy rowerem. Takie naczynia powinny być wykonane z bardzo dobrej jakości materiału, który jest odporny na uszkodzenia, a także przenikanie zapachów. Oprócz standardowego blendowania urządzenia mogą mieć dodatkowo specjalne ostrze do kruszenia lodu oraz dodatkowe akcesoria w postaci mniejszych bądź większych pojemników. Moc takich modeli to ok. 180–300 W. Co ciekawe, w sprzedaży oferowane są także modele, które wewnątrz kubków mają wkłady chłodzące, pozwalające utrzymać niską temperaturę napoju.

Sok

Kubki miksujące cieszą się ogromną popularnością. Przekonały klientów szybkością działania, niewielkimi wymiarami oraz praktycznością.

Praktyczne rozwiązania w wyciskarkach i sokowirówkach

Praktyczne rozwiązania

Sposób na cytrusy

Miłośnicy świeżego soku z pomarańczy czy grejpfrutów za niezbędne wyposażenie kuchni uznają wyciskarkę do cytrusów. Wybierać możemy spośród urządzeń manualnych i zmechanizowanych. Mechanizm działania polega na obracaniu się zaimplementowanego w urządzeniach stożka, który tym samym wyciska sok. Stożek zbudowany jest tak, aby pasował idealnie swym kształtem do kształtu owocu cytrusowego. Tym, co szczególnie istotne, jest fakt, że cytrusy różnią się od siebie rozmiarem, toteż warto zwrócić uwagę na akcesoria dołączone do wyciskarki (w zależności od modelu) – zwykle są to właśnie wymienne stożki o różnych rozmiarach. W wyciskarce do cytrusów może być także zaimplementowane specjalne ramię dociskające owoc, które ma znacznie ułatwić pracę użytkownikom. Urządzenia elektryczne mają tę zaletę, że wyciskają sok niezwykle szybko i precyzyjnie, a ponadto można pozyskać go naprawdę dużo. Dlatego też ważne jest, aby zwracać uwagę na pojemnik przeznaczony na sok – na rynku znajdziemy wyciskarki zarówno z małymi pojemnikami, jak i te z pojemnikami naprawdę sporych rozmiarów. Mała prędkość obrotowa w wyciskarce do cytrusów sprawia, że witamina C nie utlenia się w trakcie pozyskiwania go.

Tryby pracy

Dostosowanie prędkości do rodzaju produktu jest wyjątkowo ważne i pozwala uzyskać nawet o kilka procent soku więcej. Znając tę zależność, producenci stworzyli urządzenia z kilkoma trybami, a nawet zaawansowanymi, elektronicznymi panelami sterowania, z których za pomocą delikatnych sensorów lub przycisków można wybrać odpowiedni program wyciskania. Do dyspozycji mamy programy do owoców twardych, miękkich, do ziół, do koktajli, do orzechów czy migdałów. W zależności od producenta możemy znaleźć wiele ciekawych kombinacji parametrów. Oprócz tego znaczna część urządzeń może mieć opcję turbo, zwiększającą liczbę obrotów do wartości maksymalnej. Jest to ważne, kiedy wyciskamy sok np. z twardej marchwi.

Panele sterujące

Wyciskarki i sokowirówki do niedawna należały do jednych z prostszych w obsłudze sprzętów. Zazwyczaj stosowało się w nich praktyczne włączniki (niekiedy z dodatkową opcją), w postaci przycisku lub przełącznika. Jednak rynek stale się unowocześnia i zaskakuje klientów, czyniąc te sprzęty wysoce zaawansowanymi. Coraz częściej więc można znaleźć urządzenie z programatorem pozwalającym na wybór kilku, a nawet kilkunastu trybów automatycznych. A jak one działają? Zazwyczaj są połączone z gotowymi parametrami pracy, tj. prędkością obrotów czy kierunkiem kręcenia się śruby (głównie tyczy się to wyciskarek wolnoobrotowych). Ich wybór ma dać klientowi komfort obsługi, ale także lepiej dostosować parametry pracy do przetwarzanego produktu.

Panele

Zabezpieczenia urządzeń

W obu urządzeniach mamy kilka zabezpieczeń, które kontrolują pracę sprzętu i wyłączają lub w ogóle nie pozwalają go włączyć, jeśli warunki pracy są niebezpieczne dla użytkownika, bądź urządzenia. Do takich zabezpieczeń można zaliczyć przede wszystkim blokadę przed uruchomieniem. Jeśli sprzęt po złożeniu wszystkich elementów nie działa, to oznacza, że został niepoprawnie złożony lub skręcony. Blokada aktywuje się także, kiedy brakuje któregoś z elementów wyciskarki bądź sokowirówki (np. sitka) albo wtedy, kiedy użytkownik źle zamontował któryś z podzespołów. To niezwykle prosta, ale i skuteczna metoda. Innym zabezpieczeniem jest system samoczynnie wyłączający sprzęt, jeśli podczas wyciskania doszłoby do przegrzania mechanizmu (w tym silnika) lub do zablokowania produktu. Sprzęt wyłącza się, informując nas o tym, że albo produkt jest bardzo twardy i urządzenie nie może go przetworzyć, albo obroty silnika są zbyt małe do przetworzenia produktu i należy je zwiększyć, ewentualnie zagrożone przegrzaniem są obwody elektryczne.

Szeroki otwór wlotowy

Na rynku dostępne są zarówno urządzenia z małym wlotem, pozwalającym na wrzucenie połówki truskawki czy małej ćwiartki jabłka, jak i dużym, nawet 80-milimetrowym. Duży otwór jest wyjątkowo praktyczny, ponieważ pozwala na wrzucanie warzyw czy owoców w dużych kawałkach, co znacznie zwiększa komfort przygotowywania soków i ułatwia całą sprawę – dzięki szerokim wlotom można przygotować większe ilości soku w krótszym czasie.

Blokada kapania

Element zabezpieczający urządzenie przed kapaniem soku jest dziś standardem w niemal wszystkich wyciskarkach z racji ich szczególnej konstrukcji, oraz w większości sokowirówek nowej generacji. Za pomocą specjalnego zacisku element ten blokuje lejek i uniemożliwia kapanie soku. W niektórych modelach ten element może być odłączany, co pozwala dokładniej go doczyścić. Bez wątpienia jest to dodatkowy, ważny atut. Warto dodać, że niektórzy producenci stosują w swych modelach także blokadę ujścia odpadków.

Elementy antypoślizgowe

Wiadomo, że sprzęt działa z dużą siłą, zwłaszcza kiedy przygotowujemy sok z owoców twardych. Urządzenie wówczas może nie tylko głośniej działać, ale także mogą występować problemy z jego stabilnością. To wtedy właśnie na pierwszy plan wysuwają się gumowe stabilizatory (nóżki, paski, itp.), które utrzymają sprzęt w jednym miejscu i nie pozwolą na mimowolne poruszanie się sprzętu przy pracy. Element ten zawsze należy sprawdzić i obejrzeć. Pamiętajmy także, że należy go czyścić i konserwować, a samo urządzenia zawsze stawiać na równej, suchej i stabilnej podstawie.

Elementy

Jakość owoców i warzyw

Nie ma mowy o dobrym soku, kiedy warzywa i owoce są słabej jakości. Należy kupować te ekologiczne i u sprawdzonych sprzedawców, bowiem mamy większe szanse na to, aby były one faktycznie zdrowie. O świeżości produktów raczej nie trzeba nikogo pouczać – wiadomo że nieświeże czy popsute produkty nie nadają się do przetwarzania, a co gorsza mogą zagrozić zdrowiu. Dlatego pamiętajmy, że to, jakie produkty wybieramy, ma znaczenie kluczowe. Determinantem właściwego wyciskania soku jest także samo przygotowanie produktów. Wiadome jest, że do wyciskarki czy sokowirówki możemy wrzucać jabłko ze skórką, jednak już banana lub pomarańczy absolutnie nie. Pamiętajmy także, aby warzywa i owoce dokładnie myć – niestety nie możemy być nigdy pewni, co działo się z nimi zanim je kupiliśmy. Przygotowujmy warzywa i owoce do wyciskania, np. myjąc je lub sparzając – może to pomóc nam nie tylko w ogólnej higienie, ale i w pozbyciu się pestycydów i środków konserwujących.

Sok

Przy pomocy wyciskarki możemy przygotować także sorbety czy musy owocowe.

2019-05-27

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2019 InfoMarket