Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

GRILLE ELEKTRYCZNE

Zdrowe potrawy z grilla przez cały rok

Zdrowe potrawy z grilla

Grillowanie kojarzy się z dobrym, ale za to mało zdrowym jedzeniem, chyba że korzystamy z grilli elektrycznych, które w przeciwieństwie do tradycyjnych nie powodują wytwarzania rakotwórczych substancji ani szkodliwego dymu. Dlaczego warto w nie zainwestować i co mają do zaoferowania producenci?

Przede wszystkim wygodę. Grille elektryczne są poręczne, łatwe w obsłudze i czyszczeniu, wyposażone w przydatne funkcje, które dodatkowo ułatwiają przygotowywanie potraw. Ich dużą zaletą jest możliwość korzystania z nich przez cały rok bez względu na panująca za oknami aurę. Część modeli można uznać za produkty uniwersalne, których można używać zarówno wewnątrz, jak i na zewnętrz. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, wśród których każdy klient znajdzie coś dla siebie – bez względu na to, czy ma małą czy dużą kuchnię. Grille elektryczne różnią się od tradycyjnych nie tylko budową, ale też rodzajem płyt i rusztów, dzięki czemu można na nich przygotować nie tylko mięsne potrawy, lecz również delikatne warzywa, ryby czy owoce morza.

Rodzaje urządzeń

Osoby szukające urządzeń do grillowania mają do wyboru kilka produktów. Podstawowym są grille ogrodowe, których podział opiera się na sposobie pozyskiwania ciepła. Obok najlepiej znanych modeli węglowych dostępne są także gazowe i elektryczne. Przy podziale znaczenie mają także budowa, materiał wykonania czy rodzaj podpałki. Inną propozycją są płyty modułowe z grillem. W grupie modeli do zabudowy wyróżniamy płyty z tradycyjnymi rusztami do grillowania, płyty z płaską powierzchnią, czyli grille plancha, oraz tzw. płyty teppan yaki. My skupiamy się na domowych grillach elektrycznych. Również tutaj możemy wydzielić podkategorie. Tym razem pod uwagę trzeba wziąć budowę, rodzaj powierzchni grillującej czy przeznaczenie. Tego typu urządzenia polecamy wszystkim, którzy grillować chcieliby przez cały rok, lub tym, którzy nie mają możliwości korzystać z klasycznego grilla. Na szczęście dla konsumentów na rynku jest bardzo duży wybór urządzeń, które można z powodzeniem dobrać do konkretnych potrzeb.

Rodzaje

Stołowy czy stojący?

Najważniejszy podział dotyczy budowy urządzeń, a także ich zastosowania. Wyróżniamy:

  • grille stołowe,
  • grille stojące.

Zdecydowanie bardziej rozbudowaną ofertę ma pierwsza grupa. Różnią się one m.in. budową i rodzajem rusztów. Podziału można dokonać także ze względu na przeznaczenie, jednak nie jest to zbyt wyraźna klasyfikacja. Urządzenia te mają niewielkie wymiary i przeznaczone są głównie do użytku w pomieszczeniach domowych. Część dostępnych modeli ma dodatkową pokrywkę, mieszane powierzchnie grillujące czy wyjmowany przewód zasilający. Wspólnym mianownikiem wszystkich urządzeń jest duża praktyczność i poręczność. Modele stołowe są nie tylko łatwe w czyszczeniu, ale też nie zajmują dużo miejsca. To właśnie dzięki temu coraz częściej sięgają po nie polscy konsumenci. Druga kategorię stanowią produkty przeznaczone do użytku na zewnątrz, ale nie tylko. Ważnym aspektem jest także możliwość korzystania z tych urządzeń w pomieszczeniach zamkniętych. Ogólnie rzecz ujmując, grille stojące składają się z klasycznego grilla stołowego i stelaża podtrzymującego ruszt z obudową. Ważną cechą tych urządzeń jest możliwość demontażu metalowej konstrukcji i używania urządzenia jako klasycznego modelu stołowego.

Zdrowe potrawy z grilla

Możliwość demontażu płyt grzewczych to przydatna funkcja, która ułatwia czyszczenie sprzętu.

Grille stojące

Grille stojące należą do urządzeń uniwersalnych, często mogą być używane także na zewnątrz. Ich ważnymi cechami są mobilność i funkcjonalność. Często wyposażone są w specjalne półeczki na produkty, naczynia i akcesoria, które są bardzo przydatne w trakcie grillowania. Ich rodzaj zależy od modelu. Większość z nich ma standardową półkę umieszczoną pod właściwą częścią grilla, która jest przymocowana do nóżek i którą można zdemontować. Ciekawą propozycją, która jednak zwiększa wymiary urządzenia, są dodatkowe półki umieszczone po bokach płyty grillującej. Przede wszystkim są bardzo poręczne i umożliwiają odłożenie niezbędnych akcesoriów w trakcie grillowania. Ich dużą zaletą jest to, że po skończonym gotowaniu można je po prostu złożyć, dzięki czemu nie zajmują dodatkowego miejsca w trakcie przechowywania. Ciekawą kwestią jest także kształt. Klasyczne modele, które można rozmontować, przypominają grille stołowe. Inną propozycją są urządzenia, które kształt mają zbliżony do kuli. Takie grille najczęściej są dostępne w wersji węglowej – elektryczne są rzadkością. Ich zaletą jest to, że mają funkcjonalną osłonę przed wiatrem. Kolejną kwestią dotyczącą grilli stojących jest stelaż, który najlepiej, jeśli jest składany. Możliwość zdjęcia nóżek jest bardzo przydatna. Co więcej, w większości modeli można także regulować ich wysokość, dostosowując urządzenie do wzrostu użytkownika. Jednak najważniejszą częścią nadal pozostaje ruszt, w którym umieszczony jest element grzejny. W wypadku modeli stojących jest mniej możliwości, jeśli chodzi o rodzaj rusztu. Zazwyczaj stosuje się ruszty klasyczne lub karbowane, pokryte powłoką nieprzywierającą. Nie ma tak dużego wyboru powierzchni grillujących jak w modelach stołowych, co spowodowane jest m.in. tym, że urządzenia te z zasady mają trochę inne przeznaczenie. Często w grillach stojących stosuje się specjalny zbiornik na wodę, która ma za zadanie zatrzymywać nieprzyjemne zapachy oraz nadmiar oparów. To rozwiązanie wykorzystuje się także w urządzeniach do użytku domowego, jednak nie jest ono tak popularne. Kolejnymi rzeczami, na które warto zwrócić uwagę, są pokrywka i ścianka – obie mają chronić przyrządzane potrawy przed wiatrem. Pokrywka spełnia jeszcze jedną funkcję – może ona służyć do podwieszania kolejnych rusztów, na których można przygotowywać potrawy wymagające dłuższej obróbki.

Grille

Rodzaje grilli stołowych

W tym wypadku bierzemy pod uwagę budowę, która przekłada się także na rodzaj rusztów czy płyt grzejnych.

Wyróżniamy:

  • grille otwarte,
  • grille plancha,
  • grille racclette,
  • grille zamknięte (kontaktowe).

Jakie są różnice? Pierwszy typ to najliczniejsza grupa. Tak naprawdę modele plancha można by uznać za jedną z jej podkategorii, gdyby nie charakterystyczna płyta i sposób obsługi. Modele z tej kategorii różnią się głównie rodzajem powierzchni. Wyróżniamy grille otwarte z tradycyjnym rusztem, rusztem płaskim lub dwustronnym. Na rynku dostępne są modele odkryte, które dosyć często mają w zestawie dodatkową pokrywkę, zazwyczaj wykonaną z hartowanego szkła – jednak nie jest to standardem. Pokrywka sprawia, że potrawy szybciej się grillują, a także nabierają intensywniejszego smaku i aromatu oraz pozostają bardziej soczyste. Kolejnym typem są wspomniane już wyżej modele plancha. Ich charakterystyczną cechą jest płaska powierzchnia grzejna. Co więcej, nie jest ona ustawiona na korpusie, tylko bezpośrednio na nóżkach. Urządzenie ma specjalne nienagrzewające się uchwyty ułatwiające przenoszenie oraz tackę ociekową umieszczoną pod płytą. Z boku znajduje się najczęściej odłączany moduł sterujący połączony z przewodem. Osobną kategorię stanowią grille raclette, które mają dwie powierzchnie grzejne. Urządzenia te wyróżniają się budową i zasadami działania – mają też większe możliwości, jeśli chodzi o przeznaczenie. Na płycie górnej przygotowuje się mięso, ryby czy warzywa, na dolnej są specjalne małe patelnie, w których można opiekać jednocześnie kilka potraw. I tym właśnie różnią się grille raclette od innych typów grilli. W przeciwieństwie do modeli otwartych czy zamkniętych można w nich także podgrzewać płynne lub półpłynne potrawy. Urządzenia te mogą być okrągłe lub prostokątne i różnią się m.in. rodzajem i kształtem płytek grzejnych. Bardzo często można spotkać modele z wbudowaną kamienną płytą lub z powierzchnią składającą się z łączonych płyt: kamiennej i klasycznej. Ostatnim typem są grille zamknięte, które wyglądem przypominają opiekacze do kanapek czy gofrownice. W przeciwieństwie do pozostałych mają dwie płyty grzejne, które można rozłożyć lub zamknąć. Pod płytami, które najczęściej są wyjmowane i przystosowane do mycia w zmywarce, umieszczony jest element grzejny. Ważnym elementem budowy grilli zamkniętych jest zacisk płytek, który umożliwia szczelne zamknięcie urządzenia w trakcie smażenia potraw. Coraz częściej modele zamknięte mają regulację poziomu górnej płyty, co umożliwia opiekanie produktów w trzech różnych pozycjach: zamkniętej, półotwartej i otwartej. Ostatni typ pozwala na zwiększenie powierzchni grillowania i dzięki temu tak naprawdę grill zamknięty zamienia się w otwarty. Charakterystycznymi cechami grilli zamkniętych są ryflowana powierzchnia płyty i brak dowolności w jej fakturze. Urządzenia te oprócz tacek na tłuszcz mają także specjalne rowki ociekowe, ułatwiające wylanie pozostałego tłuszczu. Standardowymi rozwiązaniami stają się także możliwość przechowywania urządzenia w pionie, uchwyt na przewód czy nienagrzewający się spornik.

Zdrowe potrawy z grilla

Kolejna przydatna funkcja to regulacja wysokości płyt, dzięki której można wygodnie grillować grubsze potrawy, np. kanapki.

Rodzaj płyt ma znaczenie

W wypadku grilli elektrycznych liczy się rodzaj powierzchni płyt. To on w dużym stopniu wpływa na efekt końcowy grillowania oraz to, jaki typ produktów najlepiej przygotowywać na danym urządzeniu. Standardową propozycją producentów jest klasyczna, ryflowana powierzchnia płyty. Płyty karbowane mają specjalne otwory, umożliwiające spływanie tłuszczu i soków do znajdującej się pod nimi tacki ociekowej. którą z kolei można wyjąć i wyczyścić, np. pod bieżąca wodą. Niektóre modele mają tzw. nachyloną konstrukcję i rowki umieszczone na krawędziach płyty. Oznacza to dużo łatwiejsze spływanie tłuszczu do otworów ociekowych. Innym rozwiązaniem są grille z płytą ryflowaną, która ma specjalne szczeliny. W przeciwieństwie do pozostałych modeli mają pojemnik na wodę, ale za to brakuje tacki ociekowej. Aby ułatwić użytkowanie, zastosowano w nich dodatkowy otwór w płycie grzewczej, który pozwala na dolewanie wody. Płyty dwustronne umożliwiają bardzo różnorodne grillowanie. Płytę można obracać, co pozwala przygotowywać produkty na gładkiej lub karbowanej powierzchni. Gładka powierzchnia idealnie nadaje się do przygotowania delikatniejszych potraw, np. warzyw, ryb i krewetek. Z kolei karbowana powierzchnia przeznaczona jest do grillowania mięs, takich jak steki, hamburgery czy kiełbaski, którym nadaje apetyczny wygląd dzięki przyrumienionym paskom. Zdecydowanie bardziej zróżnicowane zastosowanie mają płyty mieszane, czyli zestawienie obu typów powierzchni. Płyty mieszane to połączenie dwóch powierzchni: gładkiej i karbowanej – stosunek wielkości poszczególnych części jest różny w zależności od konkretnego modelu. Ich zaletą jest to, że w tym samym czasie można opiekać produkty wymagające różnego traktowania. Warto wspomnieć także o płytach wymiennych, które są bardzo praktycznym rozwiązaniem. Użytkownik ma do wyboru powierzchnię gładką i karbowaną. W zależności od potrzeb i rodzaju przygotowywanego produktu płytę można wyjąć i podmienić. Wymienne płyty dają dużą możliwość dostosowania ich powierzchni do rodzaju produktów oraz tego, jakie mają one wymagania. Ruszty płaskie występują głównie w modelach plancha. Powierzchnia płyty jest bardzo delikatna i idealnie płaska. Sprawdza się zwłaszcza podczas grillowania mniejszych kawałków lub delikatniejszych produktów, np. warzyw i krewetek. Obowiązkowo musi być pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw. Na końcu omawiamy klasyczne ruszty, które pojawiają się coraz rzadziej i ustępują miejsca karbowanym płytom. Najczęściej spotykamy ruszty wykonane ze stali lub żeliwa, pod którymi umieszczony jest element grzejny. Jeżeli powierzchnia grilla jest duża, bardzo często producenci dzielą ruszty na dwie części, tak by łatwiej było je myć i demontować. Dodatkowo w niektórych modelach pod rusztem umieszcza się specjalny pojemnik na wodę, zatrzymujący nieprzyjemne zapachy, które wydzielają się w trakcie grillowania. Zbiornik spełnia też jeszcze jedną funkcję. To w nim gromadzą się tłuszcz i soki wypływające z potraw. Dzięki temu, że są one zatrzymywane w wodzie, łatwiej doczyścić jest całe urządzenie. Co więcej, nie spływają na element grzejny, który wtedy także wymagałby regularnego czyszczenia. Tak naprawdę urządzenia te w większości można prawie w całości rozmontować, wyjmując ruszt, zbiornik na wodę, a także element grzewczy.

Zdrowe potrawy z grilla

Powłoki i ich rodzaje

Powłoki antyadhezyjne to obowiązkowe rozwiązanie w grillach elektrycznych. To one zapobiegają przywieraniu potraw i ułatwiają czyszczenie urządzenia. Najczęściej stosuje się tefl on. Jego zaletą jest duża odporność na wysokie temperatury oraz niski współczynnik tarcia. Dzięki temu jest bardzo śliski, łatwy w czyszczeniu i umożliwia prawie beztłuszczowe grillowanie. To właśnie dzięki tej trwałości tak często stosowany jest w urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz garnkach, patelniach, a nawet w obrusach, materiałach tapicerskich i podczas rekonstrukcji kości twarzy. Bardzo często tradycyjne ruszty nie są pokrywane tefl onem, tylko chromowane. Innym rozwiązaniem są grille pokrywane trwałą i odporną powłoką ceramiczną.

Powłoki

Przydatne rozwiązania

Warto zwrócić uwagę na rozwiązania funkcjonalno- techniczne, które ułatwią użytkowanie grilla. Producenci proponują wiele rozwiązań, z których jedne są już standardem, a inne jeszcze nowością.

Najważniejsze to:

  • możliwość demontażu elementów grilla – oznacza przede wszystkim łatwe czyszczenie urządzenia. W zależności od modelu można zdemontować ruszt lub płytę, element grzejny, pojemnik na wodę i tłuszcz, a także tackę. Bardzo często większość tych elementów można myć w zmywarce;
  • możliwość demontażu nóżek – to duże ułatwienie dla użytkowników grilli stojących. Dzięki niemu urządzenie można prawie całkowicie rozmontować i korzystać z niego jak z klasycznego modelu stołowego;
  • antypoślizgowe nóżki – zapobiegają przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy i zapewniają mu stabilność. Dzięki temu zwiększają komfort i bezpieczeństwo użytkowania;
  • nienagrzewające się uchwyty – są standardem. Pozwalają przenosić urządzenie i chronią użytkownika przed poparzeniem w trakcie obsługi grilla, a także ułatwiają demontowanie płyty grzejnej;
  • pokrywka – jest często dołączana do grilli otwartych. Najczęściej wykonana jest z grubego, hartowanego szkła, odpornego na wysokie temperatury. Pokrywa ochrania użytkownika przed pryskającym tłuszczem, przyspiesza opiekanie potraw i umożliwia kontrolowanie grillowania; 
  • osłonka przeciwrozpryskowa – można ją zdemontować i umyć. Nie tylko osłania blat przed rozpryskującym się tłuszczem, ale też, w wypadku grilli stojących, chroni przed wiatrem;
  • regulacja wysokości rusztu – może być dwulub trójstopniowa. Umożliwia przyrządzanie delikatnych potraw, wymagających dłuższego grillowania w niższej temperaturze. Niektóre grille zamknięte mają również regulację wysokości górnej płyty;
  • regulacja temperatury – grille mogą być sterowane za pomocą pokrętła lub elektronicznie, płynnie lub skokowo. Na rynku dostępne są modele z dodatkowo wyodrębnionymi funkcjami, np. opiekania lub przyrumieniania, lub z regulacją zintegrowaną z odłączanym przewodem elektrycznym. Grille, które nie mają regulatora temperatury, są wyposażone we włącznik/ wyłącznik lub stają się gotowe do pracy po podłączeniu do gniazdka;
  • lampki kontrolne – informują użytkownika o podłączeniu urządzenia do prądu i gotowości do pracy;
  • automatyczne wyłączenie – po upływie określonego czasu (np. 30 min) bezczynności grill zostaje automatycznie wyłączony. Rozwiązanie to zapobiega przypadkowemu pozostawieniu włączonego urządzenia;
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem – urządzenie nagrzewa się tylko do wybranej temperatury;
  • funkcja utrzymania temperatury – pozwala grillować potrawy przez cały czas w tej samej temperaturze;
  • tacka na tłuszcz – to do niej spływa tłuszcz wytapiający się z grillowanego mięsa. Większość tacek można wysunąć i umyć w zmywarce;
  • otwory odprowadzające tłuszcz – to nimi nadmiar tłuszczu spływa do umieszczonej pod płytą tacki. W zależności od modelu kanaliki umieszczone są na krawędziach płyty lub na jej powierzchni;
  • możliwość serwowania na płycie grilla – niektóre modele stołowe mają możliwość serwowania potraw bezpośrednio na płycie grilla; 
  • przechowywanie w pionie – to rozwiązanie spotykane w grillach zamkniętych;
  • uchwyt na przewód – wbrew pozorom nie jest standardowym rozwiązaniem. Najczęściej spotyka się je w grillach zamkniętych. Przewód zasilający można nawinąć na specjalny uchwyt, znajdujący się na spodzie urządzenia, co ułatwia jego przechowywanie;
  • blokada otwarcia płyt – jest obowiązkowa w grillach zamkniętych i ułatwia ich przechowywanie w pozycji zamkniętej.

Zdrowe potrawy z grilla

Należy pamiętać, że tylko niektóre grille elektryczne mogą być używane na świeżym powietrzu i zawsze pod ścisłym nadzorem.

2019-04-02

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2019 InfoMarket