Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

CZAJNIKI ELEKTRYCZNE

Styl i funkcjonalność w kuchni

Styl i funkcjonalność

Bez wątpienia czajniki elektryczne są jednymi z najpopularniejszych urządzeń w segmencie małego AGD. Są niezbędne w domach, miejscach pracy, a także na wyjazdach, gdyż w każdej chwili pozwalają przygotować ciepły napój. Ich różnorodność jest na tyle duża, że warto wiedzieć, na jakie cechy należy zwrócić uwagę.

Kilka najważniejszych aspektów, na które należy zwrócić uwagę, wybierając czajnik, to przede wszystkim materiał, z którego jest zbudowany, parametry techniczne, kwestie bezpieczeństwa oraz oczywiście wzornictwo. Ten ostatni aspekt jest szczególnie ważny. Drobny sprzęt AGD, jak np. czajnik, powinien stanowić uzupełnienie atrakcyjnej wizualnie kuchni.

Materiał ma znaczenie

Różne materiały cechują się odmiennymi właściwościami, dlatego też wpływają na funkcjonalność sprzętu. Najpopularniejsze ze stosowanych to tworzywa sztuczne, stal nierdzewna, szkło oraz ceramika. Czajniki z tworzywa sztucznego są przede wszystkim lekkie oraz zaskakują funkcjonalnością. Materiał ten jest łatwy w obróbcie, która w zasadzie polega jedynie na zastosowaniu odpowiedniej formy. Nie ma więc niemal żadnych ograniczeń dotyczących kształtów, poza tymi rozsądkowymi i ergonomicznymi. Warto zwrócić uwagę na jakość tworzywa – nie powinno ono aromatyzować wody. Kolejnym popularnym materiałem jest stal nierdzewna. Spotkamy ją najczęściej w nowoczesnych aranżacjach, choć zdarzają się także produkty stylizowane na retro. Może być lakierowana, szczotkowana albo pokryta jeszcze innymi materiałami. Czajniki ze stali nierdzewnej są odporne na rdzę oraz szkodliwe działanie kwasów i roztworów alkalicznych. Dodatkowo stal jest łatwa w czyszczeniu i nie pozostają na niej odciski palców. Coraz większą popularnością cieszy się również szkło hartowane. Szklane czajniki charakteryzuje minimalistyczne wzornictwo, często są wyposażone w kolorowe podświetlenie. Czajniki ceramiczne swoim wzornictwem nawiązują do tradycyjnych imbryków. Nie nagrzewają się tak jak szkło i łatwo je utrzymać w czystości – wystarczy roztwór ciepłej wody i płynu do naczyń. Niektórzy producenci oferują urządzenia, które są sprzedawane w zestawie z zastawą stołową.

Styl i funkcjonalność

Coraz częściej temperatura wody może być regulowana za pomocą panelu na podstawie lub uchwycie, a nawet aplikacji mobilnej.

Cechy czajników

Do takich ważnych przymiotów można zaliczyć choćby jego wielkość (szerokość, wysokość), długość kabla czy z pozoru błahy, ale jakże ważny kolor czy kształt. Dodajmy, że przedstawione poniżej parametry są w pewnym sensie także wyznacznikami jakości czajnika i na pewno pozwalają na porównanie modeli i wybranie tego najlepszego.

Pojemność czajnika

Określa, ile zmieści się wody w zbiorniku. Jednostką są oczywiście litry [l], które z kolei przekładają się na średnią liczbę filiżanek (1 filiżanka to ok. 200 ml, większa – 250 ml). Małe czajniki, klasyfikowane również jako modele turystyczne, mają pojemność ok. 0,3– 0,5 l, co pozwala zagotować maksymalnie dwie szklanki wody. Na rynku dostępne są także czajniki o pojemności 1 l (pozwalające zagotować 4 szklanki), a także modele o pojemności 1,7 l i większe jemności (6–8 szklanek). Największe modele mieszczą nawet 2,3 l i pozwalają na zagotowanie wody na ponad 9–10 szklanek. Obok samej pojemności ważna jest także minimalna ilość wody podana przez producenta. Określa, ile minimalnie należy wlać do czajnika, aby grzanie wody odbywało się prawidłowo, bezpiecznie i nie zakłócało pracy urządzenia. Zazwyczaj jest to około 100–150 ml w wypadku czajników z płaskim dnem i około połowa zbiornika w wypadku modeli z grzałką spiralną.

Styl i funkcjonalność

Czajniki zaskakują wzornictwem. Mnogość kształtów i barw pozwala wybrać sprzęt odpowiedni dla każdej stylizacji kuchni.

Rodzaj grzałki

Określa m.in. sposób i funkcjonalność podgrzewania wody. Na przykład tradycyjne grzałki spiralne wymagają gotowania takiej ilości wody, aby zakryła ona całkowicie grzałkę. W czajnikach z taką grzałką gromadzi się zdecydowanie częściej i szybciej kamień. Dlatego grzałki spiralne są już niezwykle rzadko stosowane i producenci proponują czajniki z grzałką płytową/zakrytą, umieszczoną na dnie czajnika. Zastosowanie takiego komponentu zdecydowanie zmniejsza ilość osadzającego się kamienia oraz pozwala na użycie mniejszej ilości wody potrzebnej do jednorazowego zagotowania.

Regulacja temperatury

Jedną z najbardziej przydanych funkcji czajników elektrycznych jest możliwość regulacji temperatury. Na panelu czajnika, umieszczonym w rączce lub podstawie, wystarczy określić wymaganą temperaturę. Po jej osiągnięciu urządzenie w yłączy się i może przez określony czas utrzymywać temperaturę na wybranym poziomie. Rozwiązanie to jest zazwyczaj stosowane w czajnikach o nowoczesnym wzornictwie. W modelach retro za to może być umieszczony wskaźnik analogowy, który na skali wskaże obecną temperaturę. Co prawda, taki model nie podtrzymuje temperatury, jednak stanowi praktyczne i atrakcyjne wizualnie rozwiązanie. Najbardziej zaawansowane modele czajników mogą mieć możliwość regulacji temperatury nawet ze smartfona.

Regulacja

Moc czajnika

Parametr ten określa, jak szybko i skutecznie czajnik podgrzeje wodę i ile pobierze energii. Warto pamiętać, że kluczowa jest tu jednostka czasu. Czajnik, który ma dużą moc, ale błyskawicznie zagotuje wodę jest oszczędniejszy od modelu o malej mocy, który będzie gotował wodę długo. Czajniki z grzałką spiralną pobierają od 200 do nawet 2200 W, natomiast czajniki z grzałką zakrytą w podstawie pracują ze zdecydowanie większą mocą – nawet do 3000 W i więcej, są jednak sprawniejsze i efektywniejsze, a więc de facto oszczędniejsze w użyciu. Będąc przy aspektach oszczędności, warto dobierać moc czajnika i jego pojemność do naszych potrzeb. Zbędne stałe gotowanie wody jest nieekonomiczne ani czasowo, ani ekonomicznie.

Masa czajnika

Dla osób starszych lub niepełnosprawnych pewne znaczenie może mieć masa czajnika. Wpływ na nią ma oczywiście ilość nalanej wody, ale warto zwracać uwagę na masę netto czajnika, czyli samego urządzenia. Uzależniona jest ona także od materiału, z jakiego został wykonany czajnik. Czajniki z tworzywa i szklane są najlżejsze, a ceramiczne i stalowe – zdecydowanie cięższe.

Funkcjonalna podstawa

To właśnie w niej znajduje się element grzejny, ale nie tylko. Modele z funkcją regulacji temperatury mają często bardziej rozbudowaną podstawę, a w której znajduje się panel sterowania. To jaki ma ona kształt zależy już od wizji samych projektantów. Ważną kwestią dotyczącą czajników z płaskim elementem grzejnym jest to, że mają one obrotową podstawę 360°. Dzbanek mocuje się na cokole znajdującym się pośrodku podstawy. Umożliwia to odstawianie go w dowolnej pozycji i ułatwia obsługę urządzenia. Często stosowanym rozwiązaniem jest wyposażenie podstawy w miejsce do przechowywania przewodu. Albo wyposaża się urządzenie w system automatycznego zwijania przewodu (wtedy podstawa jest większa gdyż musi zmieścić przewód), albo w specjalne wypustki umożliwiające jego nawinięcie.

Pokrywa czajnika

Po pierwsze przyspiesza gotowanie się wody, po drugie: chroni użytkownika przed wydobywaniem się gorącej wody, po trzecie: zapobiega odkładaniu się kurzu wewnątrz urządzenia. Typ pokrywki wpływa na sposób i łatwość obsługi. Generalnie można wyróżnić trzy rodzaje. Pierwszy i najprostszy to ten, który polega na jej mechanicznym podniesieniu. Pokrywka jest otwierana/podnoszona ręcznie przez samego użytkownika. Bardziej popularne i coraz częściej spotykane są modele mające funkcję automatycznego podniesienia. Pokrywka jest automatycznie podnoszona po naciśnięciu przycisku, który najczęściej znajduje się w rączce urządzenia. Ostatnim typem (rzadko spotykanym) są pokrywki, które się przekręca. W niektórych czajnikach pokrywka jest na stałe zintegrowana z urządzeniem, a wodę nalewa się za pomocą odpowiednio szerokiego dziobka.

Wskaźnik poziomu wody

Może być on jedno-lub dwustronny. Pokazuje dopuszczalną minimalną i maksymalną ilość wody, którą jednorazowo można zagotować. Standardowo poziom wody był podawany w mililitrach lub litrach. Teraz producenci wprowadzili dodatkowe oznaczenia, np. liczby filiżanek. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest podświetlany wskaźnik, który może mieć jeden kolor lub którego barwa zmienia się w zależności od rosnącej temperatury wody.

Dziobek i filtr

Dziobek służy do rozlewania wody. Musi być on odpowiednio wyprofilowany tak by gwarantował bezpieczne nalewanie gorącej wody. Niektórzy producenci stosują specjalne końcówki zapobiegające rozlewaniu wody i uniemożliwiające jej cieknięcie. Filtr znajduje się w dziobku i ma postać siateczki, która ma za zadnie zatrzymywać drobne zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie, np. drobinki kamienia kotłowego. Wykonany jest z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.

Czajnik w serii śniadaniowej

Wzornictwo to jeden z najważniejszych czynników, które bierzemy pod uwagę, wybierając czajnik elektryczny. Jeśli chcemy, aby było ono spójne z innymi urządzeniami kuchennymi, warto zainteresować się czajnikiem dostępnym w tzw. serii śniadaniowej. Zazwyczaj oprócz czajnika znajdziemy w niej także toster oraz ekspres przelewowy. Nierzadko jednak producenci oferują bardziej rozbudowane serie, także z takimi urządzeniami jak opiekacz, blender, a nawet robot kuchenny. W zależności od preferencji i stylizacji kuchni można wybierać spośród rożnych wariantów – od nowoczesnych serii po klasyczne retro.

Czajnik

Alternatywa dla czajnika – dystrybutor wody

Pewne zastępstwo dla czajnika elektrycznego może stanowić dystrybutor wody. Urządzenia takie kojarzone są jednak przede wszystkim z przestrzenią publiczną czy biurami. Jednak oprócz dużych konstrukcji wolnostojących dostępne są także modele kompaktowe z kilkulitrowymi zbiornikami, które można umieścić np. na blacie kuchennym. Dystrybutor daje natychmiastowy dostęp do wody o zaprogramowanej temperaturze. Może także filtrować wodę i monitorować jej jakość. Interesującym rozwinięciem koncepcji dystrybutora jest Sharp Skywell. W środowiskach o dużej wilgotności powietrza urządzenie pobiera powietrze i produkuje wodę przez kondensację. W połączeniu z systemem filtrów zapewnia to, że każda kropla jest krystalicznie czysta. W miejscach o mniejszej wilgotności, aby zapewnić optymalną wydajność, Skywell może być podłączony do dodatkowego źródła wody.

Alternatywa dla czajnika

Przykładowe rozwiązania stosowane w czajnikach tradycyjnych

Wśród nich warto wymienić:

  • funkcja cichego gotowania – czyli tzw. tłumik. Jego zadanie polega na zmniejszeniu hałasu wytwarzanego przez gotującą się wodę. Co ważne, głośność urządzenia zwiększa osad przeszkadzający działaniu czajnika. Specjalna powłoka na podstawie czajnika współpracuje z unikalnym pierścieniem rozpraszającym, aby rozbić bąble i ograniczyć hałas do nawet 75 proc.;
  • timer – to rozwiązanie stosowane w większości urządzeń AGD, w wypadku czajników elektrycznych jest dużą innowacją. Pozwala na takie zaprogramowanie go, by sam uruchamiał się o ustalonej godzinie;
  • lampka kontrolna – informuje o uruchomieniu urządzenia. Lampka włącza się w momencie rozpoczęcia gotowania wody i wyłącza się po zagotowaniu. Niektórzy producenci wyposażają czajniki we włącznik zintegrowany z lampka kontrolną, który określa się również jako podświetlany włącznik;
  • sygnał dźwiękowy – informuje użytkownika o zakończeniu gotowania wody;
  • otwarta rączka – czyli rączka niepołączona z korpusem. Uchwyt czajnika elektrycznego musi być przede wszystkim dobrze wyprofilowany i nie może się nagrzewać. Dzięki temu użytkownik będzie mógł bez trudu przenosić urządzenie nawet przy maksymalnym poziomie wody, nie bojąc się przypadkowego wyśliźnięcia się go z dłoni;
  • sterowanie dotykowe – to wygoda i nowoczesne rozwiązanie w jednym. Podświetlane przyciski pozwalają na intuicyjną obsługę urządzenia i ułatwiają jego czyszczenie. Co więcej, dzięki podświetleniu dają również ciekawy efekt wizualny;
  • wyświetlacz – zazwyczaj występuje w czajnikach, w których dostępna jest funkcja regulacji temperatury. Wyświetlacz pokazuje wtedy m.in. jej poziom;
  • automatycznie wyłączany panel sterowania – jest jeszcze rzadkością na naszym rynku. Podświetlany panel sterowania wyłącza się automatycznie po upływie np. 5 minut;
  • miejsce na nawinięcie przewodu – dotyczy głównie modeli z płaską grzałką. Na dnie podstawy umieszczone są specjalne wypustki, pozwalające na nawinięcie i schowanie przewodu;
  • wygodny uchwyt – zwykły uchwyt, a tyle znaczy. Szczególną rolę odgrywa wśród osób starszych lub chorych, którzy mają problem z podniesieniem urządzenia kiedy jest pełny. Uchwyt nie powinien wyślizgiwać się z rąk, a także powinien być dopasowany do dłoni. Dobrze, aby był zabezpieczony miękkim materiałem;
  • prosty w obsłudze włącznik – włączanie czajnika powinno być jak najbardziej intuicyjne, nawet po ciemku. Proste włączniki aktywuje się poprzez naciśnięcie w dół wystającego przycisku – w zaawansowanych modelach, podświetla się on na różne kolory;
  • strefy szybkiego gotowania – wskaźnik umieszczony we wnętrzu czajnika lub na podziałce informujący, ile wody należy zagotować, aby otrzymać 1, 2 lub 3 filiżanki wrzątku.

Styl i funkcjonalność

Pojemność czajnika powinna być dopasowana do liczby domowników. 2-litrowy czajnik może być zbyt pojemny dla singla, który powinien wybrać mniejsze urządzenie.

Jakość wody

Jaką wodę gotować w czajniku? Jeśli nie jesteśmy przekonani co do jakości kranówki w mieszkaniu, warto zaopatrzyć się w tester jakości wody. Proste testery są dostępne już za kilkadziesiąt złotych. Pozwalają zbadać twardość wody, jej pH oraz zawartość chloru. Bardziej zaawansowane testery pozwolą także zbadać zawartość żelaza w wodzie. Jeśli zależy nam na szczegółowej analizie, pobraną próbkę wody można dostarczyć np. do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej lub Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji – badanie takie jest odpłatne, a na stronie internetowej danej placówki znajdziemy informacje dotyczące sposobu pobrania i przekazania próbki. Oprócz spożycia, warto wiedzieć, jakiej jakości jest woda z uwagi na kwestię eksploatacji innych domowych urządzeń AGD, takich jak pralki, ekspresy do kawy czy zmywarki.

Styl i funkcjonalność

Istotne są detale, jak prawidłowo wyprofilowany dziobek, wyznaczone strefy szybkiego gotowania czy czytelna skala poziomu wody.

Wybrane modele czajników

Wybrane modele
2019-02-28

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2019 InfoMarket