Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

SAECO

Śniadanie w aromatycznych oparach kawy

Śniadanie w aromatycznych

O kawie powiedziano do tej pory tak wiele, że zdawałoby się, że nic więcej powiedzieć już się nie da. Tymczasem wciąż odkrywamy nowe jej tajemnice, a naukowcy, lekarze, dietetycy spierają się o nowe fakty związane z działaniem tej magicznej substancji na organizm człowieka.

Ostatnie badania i odkrycia potwierdzają, że ma ona wiele zalet. To z pewnością dobra wiadomość dla jej miłośników, którzy przygotowują niezliczoną liczbę jej wariantów. I tu także wydawać by się mogło, że stworzono już niemal wszystko. Firma Philips postanowiła udowodnić, że jednak nie.

Kawa i zimowe wariacje na jej temat były motywem przewodnim śniadania prasowego zorganizowanego przez holenderską firmę. Zacznijmy od tego, że nie ma dobrej kawy bez dobrego ekspresu, dlatego na początku głos zabrał Mateusz Radomski, business marketing manager w dziale Personal Health Marketing Poland CEE, który opowiedział krótką, acz fascynującą historię ekspresów Saeco Xelsis. Przez chwilę wszyscy odpłynęli ku Półwyspowi Apenińskiemu, ponieważ ekspresy te zapewniają smak prawdziwej włoskiej kawy, niezależnie od jej rodzaju. Wyposażone są, oczywiście, w funkcję personalizacji parametrów tego niezwykłego napoju. Ich obsługa jest prosta. Tym, co stanowi o wyjątkowości tych ekspresów, są z pewnością opatentowane ceramiczne młynki. O smaku kawy decyduje też w dużej mierze filtr AquaClean.

Po tym wyjątkowym preludium wszyscy skupili się już tylko na kawie, a pałeczkę przejął wyjątkowy gość – Marcin Kozicki, head trainer w Warsaw School of Coffee. Po krótkim wstępie, w którym w sposób ciekawy i zwięzły przybliżył historię kawy, wplatając w to różne ciekawostki na jej temat, zaproponował ćwiczenie, które polegało na niecodziennym rozpoznawaniu rodzajów kawy po… ich zapachu. Następnie przeszedł do ich przyrządzania w niecodzienny sposób, zgodnie z gustem i fantazją danej osoby, przy okazji zdradzając kilka przepisów, na przykład na świąteczną migdałową mokkę.

Śniadanie w aromatycznych oparach kawy 2

▲Tłumnie przybyli goście siedzieli przy obfitym stole z wieloma produktami i potrawami, ale główną bohaterką była, oczywiście, przepyszna kawa.

Śniadanie w aromatycznych oparach kawy 3

▲Ekspresy Saeco Xelsis mają klasyczne, eleganckie wzornictwo, a cała ich magia skrywa się w środku. Dzięki dobrej jakości urządzeń kawa w nich przyrządzona smakuje jak od profesjonalnego baristy.

Śniadanie w aromatycznych oparach kawy 4

▲Oprócz rozpoznawania kawy po zapachach każdy mógł skomponować swoją własną zimową kawę wedle upodobań i przyzwyczajeń.

Śniadanie w aromatycznych oparach kawy 5

▲Eksperci spierają się o właściwości kawy, choć ostatnio szale przechylają się na korzyść twierdzeń, że pita w umiarkowanych ilościach działa dobrze na serce.

Śniadanie w aromatycznych oparach kawy 6

▲Mateusz Radomski podkreślał, że automatyczne ekspresy mają wielką przyszłość przed sobą, choć oczywiście nie wyeliminują zapotrzebowania na usługi profesjonalnych baristów.

Śniadanie w aromatycznych oparach kawy 7

▲Marcin Kozicki, jako profesjonalny barista, wprowadził gości w tajniki przyrządzania kawy, ale także jej zbierania, przechowywania i przetwarzania, wszystko okraszając ciekawymi statystykami i refleksjami.

2018-02-06

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2018 InfoMarket