Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

SAMSUNG

Edukuje, jak nie marnować jedzenia

Edukuje, jak nie marnować

Podczas ostatniego spotkania w pełnej uroku części Warszawy, przy Kamiennych Schodkach na Starym Mieście mogliśmy przekonać się, jak ogromnym problemem jest marnowania żywności w Polsce.

Według Polskiej Federacji Banków Żywności i uczestniczącego w spotkaniu jej prezesa, Marka Borowskiego, tylko w 2016 r. 1/3 Polaków przyznała się do regularnego wyrzucania jedzenia. W rezultacie w Polsce marnuje się aż 9 mln ton żywności rocznie!

Plasuje nas to na niechlubnym, piątym miejscu pod względem marnowania żywności w rankingu europejskim. Najczęściej wyrzucamy wędliny, pieczywo, warzywa i owoce oraz jogurty. Według organizacji problem jest o tyle istotny, że najwięcej wyrzucanych produktów pochodzi nie z produkcji, gastronomii czy przetwórstwa, ale właśnie z gospodarstw domowych. A dlaczego wyrzucamy te produkty do kosza? Marek Borowski wymienia nasze najważniejsze grzechy – są to przede wszystkim przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże zakupy i porcje przygotowanych posiłków. Skala problemu jest wyjątkowo duża, jak zaznacza Federacja Polskich Banków Żywności, bowiem jedna wyrzucona kanapka z serem to nie tylko strata żywności, ale i 100 l wody wykorzystanej przy jej przetworzeniu. Każdy zaś kilogram wyrzuconej wołowiny to utrata aż 6 tys. l wody.

Inną z przyczyn marnowania żywności jest także niewłaściwie przechowywanie żywności. W tym aspekcie wiele ważnych i ciekawych informacji przekazali przedstawiciele marki Samsung, którzy opowiedzieli o rozwiązaniach, które pomogą ograniczyć marnowanie produktów, oraz funkcjach wydatnie zwiększających długość przechowywania żywności w lodówkach. Po prezentacji mogliśmy spróbować kilku potraw przygotowanych z… resztek jedzenia. Odpowiedzialna za ich przygotowanie była Małgorzata Minta, dziennikarka i autorka bloga MintaEats.com.

Edukuje, jak nie marnować

Spotkanie otworzył Paweł Luty – PR manager działu AGD w firmie Samsung Electronics Polska.

Edukuje, jak nie marnować

Czas na praktykę – Krystian Chojnacki, product manager odpowiedzialny za chłodnictwo w Samsung Electronics Polska opowiedział o rozwiązaniach pomagających przedłużyć świeżość produktów.

Edukuje, jak nie marnować

Zgromadzeni dziennikarze wysłuchali niezwykle ciekawej, aczkolwiek nieco przerażającej prezentacji Marka Borowskiego na temat tego, jak wiele produktów trafia do śmieci.

Edukuje, jak nie marnować

Lodówka FamilyHub, dzięki zastosowaniu kamer, pozwala m.in. przyglądać się produktom i eliminować konieczność kupowania czegoś, co fizycznie jeszcze mamy w komorze chłodzenia.

Edukuje, jak nie marnować

Dziennikarze zainspirowali się ciekawymi pomysłami potraw autorstwa Małgorzaty Minty. Przygotowała ona m.in. granolę z jogurtem i owocami czy włoską sałatkę na bazie czerstwego pieczywa z pomidorami i mozarellą.

Edukuje, jak nie marnować
2017-07-28
mstrzykalska

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2017 InfoMarket