Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

GAGGENAU

Sous-vide w profesjonalnym wydaniu

Sous-vide

Sławomir Zawadzki, ekspert luksusowej marki Gaggenau w Polsce

Szuflada do pakowania próżniowego w połączeniu z piekarnikami parowymi z bezpośrednim podłączniem do wody z funkcją pieczenia z tej samej serii, zapewnia idealne warunki do przygotowywania potraw metodą sous vide. Oba urządzenia symbolizują stałe dążenie marki Gaggenau do tworzenia rozwiązań, które pozwalają na wyposażanie kuchni domowych w sprzęt profesjonalnej klasy, umożliwiając tym samym ambitnym miłośnikom sztuki kulinarnej praktykowanie wysublimowanej haute cuisine. Nowa bezuchwytowa szuflada próżniowa z serii 400 pozwala na szybkie i wygodne zamykanie próżniowe składników potraw, co stanowi idealne rozwiązanie dla osób ceniących precyzyjne gotowanie metodą sous vide. Dodatkowo, piekarniki parowe z funkcją pieczenia z serii 400 ze zintegrowanym układem doprowadzania wody dysponują pierwszym na świecie w pełni automatycznym procesem czyszczącym. Oba urządzenia uzupełniają się wzajemnie zaawansowanymi rozwiązaniami technologicznymi, zapewniając uzyskanie efektów kulinarnych na prawdziwie profesjonalnym poziomie.

Sous-vide

Rzadko która marka na świecie może poszczycić się ponadtrzystuletnią tradycją i historią. Gaggenau tak! W tym roku mija dokładnie 334 lata od założenia tej elitarnej, niepowtarzalnej i zarazem absolutnie topowej marki świata AGD.

Kunszt, jakość, niezrównane funkcje i wyjątkowe wzornictwo to cechy szczególne Gaggenau – marki, która doceniana jest przez najbardziej wymagających i zarazem najbardziej zamożnych konsumentów w ponad 50 krajach na świecie. Obecnie do nowoczesnej i rzetelnie skrojonej oferty niemieckiego producenta doszły dwa profesjonalne urządzenia do precyzyjnego gotowania metodą sous-vide: piekarniki parowe z bezpośrednim podłączeniem do wody i funkcją pieczenia i szuflada do pakowania próżniowego, które zapewniają idealne warunki do przygotowywania najbardziej wyszukanych potraw.

Seria 400 w zbliżeniu

Zarówno szuflady próżniowe, jak i piekarniki parowe są przykładem, jak bardzo Gaggenau dąży do rozwiązań absolutnie najlepszych, perfekcyjnych. Poza najlepszą technologią i podzespołami do swoich produktów implementuje rozwiązania znane z urządzeń profesjonalnych, docenianych przez największych miłośników sztuki kulinarnej i przy okazji praktyków. Automatyka nie ma tutaj takiego znaczenia jak wypadku urządzeń z niższych półek – tutaj liczą się przede wszystkim precyzja w wyborze ustawień oraz efektywność działania elementów grzewczych i systemy pary. Nowa bezuchwytowa szuflada próżniowa z serii 400 pozwala na szybkie i wygodne zamykanie próżniowe potraw, co jest idealnym rozwiązaniem dla osób ceniących precyzyjne gotowanie metodą sous-vide, która – przypomnijmy – polega na przygotowywaniu hermetycznie zamkniętych, wolno gotowanych potraw. W ten sposób zabezpieczone produkty spożywcze nie tracą podczas gotowania cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów, a utrzymanie stałej niskiej temperatury gotowania (od 50 do 95 °C) sprawia, że nie tylko zachowują swój naturalny aromat, ale także uzyskują niezwykle delikatną strukturę. Dodatkowym atutem szuflady jest możliwość dłuższego przechowywania artykułów spożywczych. Intuicyjny dotykowy panel sterowania szuflady zapewnia trzy poziomy ekstrakcji tlenu i zgrzewania, co umożliwia zamykanie próżniowe woreczków foliowych o różnej grubości.

Siła wzornictwa

Rozwiązania, funkcje, jakość techniczna czy procesy technologiczne to jedno. Drugą niezmiernie istotną kwestią jest wzornictwo, które jest od lat niepowtarzalne i stanowi swego rodzaju wizytówkę niemieckiej marki. Zastosowanie obudowy wykonanej ze szkła osadzonego w stali nierdzewnej, doskonale komponuje się ze stylistyką piekarników z serii 400.

Piekarniki umożliwiające gotowanie na parze, pieczenie i grillowanie również są wyposażone w funkcję gotowania sous-vide i tworzą zestaw niemal polecany do profesjonalnej gastronomii. Pozwala to na precyzyjną regulację temperatury z dokładnością do jednego stopnia w przedziale od 50 do 95 °C. Dodatkowo piekarniki parowe z funkcją pieczenia z serii 400 ze zintegrowanym układem doprowadzania wody dysponują najnowszym systemem czyszczącym. Wystarczy zainstalować w górnym wewnętrznym panelu piekarnika kasetę czyszczącą i po każdym użyciu nacisnąć przycisk, aby po upływie czterech godzin wnętrze piekarnika stało się bez najmniejszego wysiłku lśniące i higienicznie czyste.

Made by Gaggenau

Każdy sprzęt spod „pióra” projektantów jest dopieszczony pod każdym kątem. Nie może być i nie ma tu mowy o najmniejszym choćby kompromisie jakościowym czy pogorszeniu jakości na rzecz np. powiększenia mobilności linii produkcyjnej czy ostatecznej ceny. Finalna cena jest odzwierciedleniem najlepszej jakości, myśli technicznej i funkcjonalności. W myśl zasady „Made by Gaggenau” sprzęt ma być absolutnie najlepszy i nie tyle nawet należeć do najważniejszych marek segmentu premium, co wieść w nim prym. Ciekawostką jest fakt, że fabryka, choć bardziej należy mówić o niedużej manufakturze, pracuje w standardzie najlepszych centrów laboratoryjnych i wiele procesów produkcji po dziś dzień wykonywanych jest ręcznie i wielokrotnie sprawdzanych.

2017-06-30
mstrzykalska

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2017 InfoMarket