Zarówno kuchnie, płyty jak i piekarniki wyposażone są w wiele ciekawych funkcji i rozwiązań. Wszechstronna automatyka poprawia znacznie komfort obsługi, zaleca optymalne ustawienia, informuje o błędach czy konieczności mycia i konserwacji.
Bez wątpienia najbardziej innowacyjnymi urządzeniami w segmencie urządzeń grzewczych są piekarniki. To do nich trafiły najnowocześniejsze technologie i rozwiązania, w tym moduły cyfrowe, dzięki którym możemy sterować piekarnikami na odległość.
Ważnym elementem każdego piekarnika jest skuteczny system pieczenia, który opiera się m.in. na zastosowaniu grzałki, równomiernego obiegu powietrza bądź rozwiązań pozwalających na pieczenie kilku potraw jednocześnie, np. jak Dual Cook (Samsung) czy Split&Cook (Beko).
W piekarniku tradycyjnym, jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastawów, tj.: grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna, grill czy termoobieg. Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można także funkcje rozbudowane, takie jak mały lub duży grill, grill podwójny (korzystający z dwóch grzałek górnych), turbogrill, termoobieg z grzałkami górną i dolną, a także obieg powietrza z grillem. Modyfikacji jest wiele, a ich zastosowanie zależy wyłącznie od kreatywności producenta i zaawansowania urządzenia. Inną podstawową funkcją jest rożen. To rozwiązanie daje możliwość konsumentom nakłucia drobiu na szpikulec i opiekania go z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach czy budkach z kurczakiem. W standardowych modelach nie brakuje także funkcji oświetlenia, zapamiętywania ustawień (memory) czy minutnika, zapewniających funkcjonalne przygotowanie potraw. Coraz częściej naszą uwagę zwracają jednak modele bardziej zaawansowane, które oprócz tradycyjnych funkcji grzania zachwycają interaktywnością, automatyką, komfortem pracy, a nierzadko funkcjami minimalizowania czasu i poboru energii elektrycznej. Mówiąc o automatyce mamy na myśli gotowe, zaprogramowane w pamięci programy, które zostały dobrane pod kątem konkretnych potraw czy dań – tak, by wszystkie parametry i rezultaty grzania były dla danego produktu najlepsze. Użytkownik nie musi więc szukać w przepisach czy instrukcji obsługi, jak długo należy piec np. drób i jaką grzałkę do tego celu aktywować. Jak ogromne możliwości i potencjał tkwi w tego typu piekarnikach niech świadczy krótka lista, do tego wybranych tylko możliwości piekarników z wyższej półki (jakie szczególnie zalecamy). Możemy dzięki nim piec ryby, mięso, rozmrażać, utrzymać potrawy w cieple, piec pizzę, chleb, podgrzewać talerze, suszyć, pasteryzować, wspomagać proces wyrastania ciasta, piec samo ciasto czy zapiekanki. W przypadku najbardziej wysublimowanych rozwiązań piekarniki dają użytkownikom możliwość wyboru prcecyzyjnego programu z listy ponad 200 pozycji! Co więcej, listę te możemy podwoić, a nawet potroić, zapisując w menu własne ustawienia i preferencje.
Termosonda to element monitorujący temperaturę wewnątrz mięsa. Idealnie sprawdza się jeśli jest zintegrowana z piekarnikiem – kiedy mięso osiągnie już odpowiednią temperaturę, termosonda wymusza wyłączenie sprzętu.
Wśród wielu grup funkcjonalnych warto przyjrzeć się w piekarnikach na takie rozwiązania i funkcje, jak:
W dostępnych modelach występują wytłoczenia boczne, drabinki, a także prowadnice teleskopowe. Te ostatnie z racji ich funkcjonalności są najbardziej pragmatyczne.
Zastosowanie miękkich zawiasów znacząco usprawnia obsługę piekarnika. Użytkownik nie musi zważać na lekkie domykanie drzwi, ponieważ piekarnik komfortowo domyka je samoczynnie.
Funkcje parowe to kolejne udogodnienie w piekarnikach, a także główny „czynnik grzewczy” w urządzeniach parowych. Zastosowanie pary jest o tyle dobre, że w każdej wersji jest ona zdrowa. Niezależnie od tego, czy mówimy o parowym wspomaganiu, czy o funkcji czystej pary – rozwiązanie idealnie sprawdza się w przygotowaniu potraw. Danie jest wówczas soczyste, aromatyczne i przede wszystkich zdrowsze aniżeli te pieczone w tłuszczach. Co ważne, gotowane warzywa i owoce zachowują swój kolor i smak, który zanika po wyciągnięciu z wody. Ciekawostką jest fakt, że np. papryka ma więcej witaminy C właśnie wtedy, kiedy jest przygotowana na parze. Gotowana w wodzie traci 25 proc. witaminy. Para wodna ma także właściwości czyszczące i bakteriobójcze. Nie bez kozery producenci wykorzystują systemy parowe do czyszczenia komory tuż po zakończeniu pieczenia. W piekarnikach tradycyjnych spotkać się można przede wszystkim z funkcjami wspomaganymi, wtedy mowa o piekarniku z funkcją pary lub o piekarniku parowym. Z drugiej zaś strony mamy całkowicie parowe urządzenia, bez żadnych funkcji grzewczych (tj. bez grzałek, grilla czy turboobiegu), tzw. parowary. Wymienione wyżej modele konstrukcyjnie przystosowane są do podgrzewania wody i wtłaczania jej do komory urządzenia, np. przez generator pary czy przez zbiornik lub systemem kanalików. Zamieniona w parę wodną woda trafia do komory i rozprowadzana jest przez wentylator. W taki właśnie sposób traktuje potrawę, nadając jej lepsze właściwości smakowe. Nasuwa się jednak pytanie, jak owa woda trafia do komory. Urządzenia parowe zaprojektowane są tak, że w zależności od modelu w przedniej lub bocznej części urządzenia zainstalowany jest zbiornik, do którego należy wlać, a potem dolewać systematycznie wodę. W modelach, w których zastosowano tradycyjny generator pary, zbiornik na wodę zostaje podgrzany a woda paruje wtłaczając parę przez ujścia w ściankach piekarnika. Wybierając takie modele warto przeanalizować ofertę modeli z systemami parowymi: CombiSteam SousVide czy CombiSteam DeLuxe 3w1 marki Electrolux, Pro- Combi marki AEG, Steam marki Amica z kolekcji Amica.IN, MutliSteam 360° i Dry Steam marki Gorenje, fullSteam lub pulseSteam marki Siemens, pieczenie wspomagane parą marki Beko, MultiSteam lub MonoSteam marki Miele czy 6-ty Zmysł marki Whirlpool.
Wśród piekarników występują także modele parowe. Są one wszechstronne i pozwalają upiec wyjątkowo soczyste potrawy. W konstrukcji piekarnika dodaje się w nich zbiornik na wodę, którą trzeba regularnie uzupełniać.
Nie może zabraknąć dziś popularnego tematu łączenia funkcji piekarnika z mikrofalami czy funkcji mikrofali z parowarem. To trend, który coraz chętniej wpisuje się w preferencje zakupowe. Jest to praktyczne wyjście z sytuacji, kiedy w kuchni nie ma miejsca na dwa urządzenia, a konsument chce dysponować podwójną funkcjonalnością. To także dobre rozwiązanie, kiedy koszt dwóch urządzeń jest zbyt duży. W obu wypadkach urządzenia wielofunkcyjne, czyli piekarnik z funkcją mikrofali, piekarnik z funkcją pary czy parowar z mikrofalą, sprawdzą się znakomicie. I to nie tylko prestiż wyboru, ale także komfort obsługi typu „wczoraj piekliśmy kurczaka w piekarniku, dziś go odgrzewamy w mikrofali”. Możliwości takich urządzeń są podobne, a niekiedy wręcz takie same jak w danym urządzeniu tradycyjnym.
Funkcje „eko” spotykane są już dziś w niemal wszystkich urządzeniach AGD. Bez problemu znajdziemy je także w segmencie grzewczym.
Jak dowodzimy w rozdziale o konserwacji i czyszczeniu sprzętu, czystość urządzenia jest jedną z najważniejszych przesłanek do sprawnego działania urządzeń.
Mozolne, ręczne szorowanie wnętrza urządzenia to już przeszłość. Wspomaganie zachowania czystości zapewniają funkcje parowe, pirolityczne, wkłady katalityczne, a także specjalne powłoki zastosowane na blachach lub ściankach piekarnika.
W mini piekarniku możemy śmiało piec ciasta, pizze, a nawet kurczaka w całości. Jednak niewątpliwie największą zaletą urządzeń jest ich cena. Już za 100 zł możemy zakupić całkiem sprawy piekarnik z kilkoma funkcjami wyboru czy regulacją temperatury.
© 2024 InfoMarket